Pre nekoliko meseci smo, u razgovoru sa Marinom Ćosić Mirković za Elle, imali prilike da upoznamo jednu mladu ženu koja hrabro korača kroz životne raskrsnice, birajući uvek onaj put koji je vodi ka otkrivanju sopstvene suštine. Za Marinu, nezavisnost i sloboda znače više od samo fizičke autonomije - to su temeljne vrednosti koje pažljivo neguje kroz poverenje, ljubav i podršku. Njena filozofija života oslanja se na posvećeno davanje, uz istovremeno stavljanje porodice na prvo mesto. Kroz svoj rad, putovanja i životne izazove, Marina pronalazi neiscrpnu inspiraciju i motivaciju. U novoj epizodi podkasta “Biti žena”, zavirićete u život Marine Ćosić Mirković kroz složenu prizmu ženskog iskustva i otkriti iskrenu priču o izazovima, trijumfima i snazi koji oblikuju svet jedne žene na sceni.

- „Mislim da ne postoji žena, posebno mlada devojka, koja nije imala neprijatno iskustvo, posebno u glumi. Tu smo povezani i upućeni jedni na druge. Gluma dira najdublje delove naše duše. Kada se tako ogoliš pred nekim, ta osoba može sebi da da za pravo da pomisli da ste više od kolega i prijatelja“, kaže na početku podkasta „Biti žena“ glumica Marina Ćosić Mirković i dodaje:

• Ali, postoje i one divne kolege, koje su spremne da podrže i da budu tu za vas kada ste najranjiviji. Imala sam i neprijatne situacije, ali to duboko uverenje da sve mogu, da meni niko ništa ne može, niko nikada nije mogao da me zaplaši, da mi kaže: „Sada nećeš igrati“, rekla bih: “Pa, baš me briga, ne moram da se bavim glumom, sad ćeš ti da vidiš kako ću da napravim produkciju!“
Na pitanje: „Gde su žene marginalizovane?“, kaže:

• Mi rađamo, imamo mogućnost da stvorimo život, ali to ne znači da drugi roditelj ne treba da bude tu. Žene iz prošlosti su nama omogućile da to možemo da kažemo tako glasno.

Komentarišući medijsku prašinu koja se digla nakon što je snimila triler „Troje“, Marina kaže da joj je to bila velika životna lekcija koja joj je pokazala da je odabrala pravu osobu za svog životnog partnera.

• Moj suprug je jedan od retkih ljudi koji bi prihvatio da njegova žena takvo nešto radi. Mi smo 4 godine zajedno, imamo Sofiju od godinu i nešto dana i ja dolazim sa ponudom za film koju sve glumice u Srbiji odbijaju. Rekla sam mu da imam ponudu za film sa škakljivom temom. Videla sam koliko je on zreo, koliko je siguran u naš odnos, koliko je pun poverenja, koliko je normalno biće. Zahvalna sam na podršci, jer mi je to mnogo značilo. Kad sam pogledala film nisam osetila neprijatnost, već ponos.

U osmoj epizodi čućete i priču i o borbi za balans između očekivanja društva i sopstvenog identiteta, o važnosti partnerstva i podrške u borbi protiv predrasuda, kao i o hrabrosti koja se rađa kroz ranjivost, dok se suočavate sa strahovima i stvarate sopstveni put. Kada je reč o predrasudama o ženama, Marina kaže da je frustriraju, pogotovo sada kada je dobila ćerku.

• Zapitala sam se da li je moguće da mi toliko smetaju i povređuju me mišljenja nekih XY osoba sa Instagrama? Otišla sam da uradim manikir i povela dete na sat vremena, i dobila komentare, tipa, šta ćeš ti u salonu, sedi kući, šta će dete u salonu!? Meni je bilo potrebno da uradim nešto lepo za sebe, jer sve u toku dana radim za nju i za našu porodicu i počela sam da gubim sebe.

Marina kaže da inače voli da ugodi ljudima i da je sada naučila da to daje samo svojoj porodici i najbližima.

• Malo me to i umara. Granice najteže postavljam u tome da moja porodica bude namirena i zadovoljna i da ja preuzimam sav posao na sebe. Onda često vidim da tu nema mesta za kreativnost, nemam vremena da se posvetim svom glumačkom biću. Ne dozvoljavam sebi da budem prosečna i onda tu najviše dozvoljavam poslu da pati.

Priznala nam je jednu, za nju neprijatnu stvar.

• Glumica – muca i ima tremu od scene, od javnog nastupa! Ja sam ja i strašno se plašim da ne izgovorim nešto što će nekoga da povredi, i taj strah je stalno prisutan. Ne čitam komentare, ali sam ih prilično svesna da postoje. Taj strah je tu negde. Ponosna sam na sebe što se borim svaki dan sa svim tim i što sam naučila da pričam ispred kamere.

biti zena 002.jpg
Promo 

Skeniranjem (slikanjem) kamerom telefona ovog QR koda stižete do osme epizode podkasta Biti žena koja će biti dostupna od 19.00

• Podkast „Biti žena“ realizuje WMG sa nemačkom fondacijom Konrad Adenauer