Od danas, 17. novembra 2020. godine počinje primena mera za borbu protiv korona virusa koje je Vlada Srbije usvojila u nedelju, 15. novembra, a odnosi se na skraćenje radnog vremena kafića, restorana, klubova, prodavnica, bioskopa i pozorišta.

Svi ovi objekti od večeras će morati da budu zatvoreni već u 21 sat. Jedino mogu ostati otvoreni restorani koji imaju dostavu, kao i apoteke i benzinske pumpe. Kako je navela premijerka Srbije Ana Brnabić, skraćenje radnog vremena važiće dve nedelje pa će procena pokazati da li postignuti zadovoljavajući rezultati.

Drugi parametar koji Krizni štab prati jeste kretanje takozvane epidemiološke krive. Kako kaže dr Branislav Tiodorović, ona je u ovom trenutku u rastu i ne može se očekivati njeno zaravnjenje do kraja novembra.

Treći kriterijum na koji će se obraćati naročita pažnja jeste poštovanje postojećih mera i kontrola i kažnjavanje prekršilaca. To se odnosi na obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom tamo gde je nemoguće održati bezbednu razdaljinu (na primer, čekanje u redovima). Broj lica ovlašćenih za kontrolu i kažnjavanje je sada znatno povećan pa se očekuje da i poštovanje zaštitnih mera bude sve jače.

Zato su naredne dve nedelje presudne za uvođenje policijskog časa ukoliko ova tri kriterijuma pokažu da nema napretka u brobi protiv korona virusa. Ako se situacija ne bude poboljšala, uz pooštravanje mera i dalje skraćivanje radnog vremena objekata, moguće je i uvođenje policijskog časa.

Izvor: Lepa&Srećna