Slavna srpska doktorka Ana Gligić koja se borila u epidemiji protiv virusa variola vera veliki je optimista da ćemo izaći kao pobednici i u ratu protiv korona virusa. Međutim, dok ne dođe do vakcine koja će biti najbolji način zaštite, izričita je u tome da treba redovno nositi masku na ustima i nosu.

"Neprekidno nosim masku, čak i kad sam na otvorenom", objašnjava dr Gligić. "Nikako ne savetujem da je stalno skidate i vraćate na lice, jer je to jedan od načina kako možete da se zarazite. Ako ste se zadržali u razgovoru sa zaraženom osobom, gotovo sigurno će se na vašoj maski naći kapljice koje sadrže virus", kaže .

Skidanjem maske, stavljanjem u džep ili tašnu, vraćanjem na lice - sve što je kontaminirano može doći u kontakt s našom sluzokožom i očima a to je put ulaska virusa u organizam. Zato je najbolje koristiti najjeftiniju, takozvanu "zelenu" masku koju nećete žaliti da bacite.

Dr Gligić primenjuje i posebnu tehniku, a to je da sa unutrašnje strane maske stavi papirnumaramicu i tako umnoži slojeve zaštite. Ovo ima i praktičnu primenu, jer kad se papirna maramica ovlaži od našeg daha ili tokom govorenja, maramicu možete zameniti a maska vam i dalje ostaje suva.

Svakako, vodite računa da vam ruke budu čiste kad to radite. Možda zvuči pomalo komplikovano, ali zapravo je veoma jednostavno a neuporedivo lakše od svih drugih mera zaštite. 

Izvor: Lepa&Srećna