"Želim da izdržite i da izađemo iz ovoga što pre", poruka je glavnog epidemiologa  Beograda dr Predraga Kona koji smatra da broj inficiranih korona virusom na dan 31. marta 2020. godine prepodne (pre objave današnjih rezultata) još nije alarmantan.

"Već dva dana imamo blagi pad broja novootkrivenih osoba ali to je razlog za umereni optimizam, a ne za opuštanje", naglasio je dr Kon govoreći direktno u programu N1, prenosi Lepa & Srećna.

Prema njegovim rečima, sigurno je da su do sada preduzete mere zabrane i ograničenja kretanja dale rezultate. Međutim, prvi trenutak kad ćemo moći da sagledamo nešto realniju situaciju je za 5 do 7 dana, koliko iznosi prosečno vreme nakon kojeg se pokažu simptomi.

Maksimalni broj koji je, od početka epidemije, u jednom danu otkriven kod nas bio je 131 pacijent a epidemiolozi se pribojavaju da bi taj broj mogao da bude i četvorocifren.

Toliki broj pozitivnih na korona virus testiranje donosi ogroman pritisak i na bolnice već za nedelju-dve dana, jer tada dolazi i do pogoršanja stanja kod osetljivih pacijenata.

Porast broja novootkrivenih pacijenata se očekuje već sa povećanim obimom testiranja

"Očekujem da ono počne za 24 do 48 sati", rekao je dr Kon. "Proces organizovanja ovakvog testiranja nije nimalo lak, jer je potrebna velika priprema da domovi zdravlja počnu da uzimaju uzorke a da se oni zatim dopreme do novih laboratorija. Za to je neophodno i da sve laboratorije u novom sistemu prođu validaciju". 

Govoreći o testovima, dr Kon je rekao da su se brzi testovi pokazali kao osetljivi u oko 70 odsto slučajeva, što dovodi do mogućnosti za lažno pozitivne ali i lažno negativne nalaze. Zato je bolje osloniti se na PCR testove.

Svaki dan koji prođe sa relativno malim brojem zaraženih za nas je veoma važan, jer se time ublažava takozvana "epidemiološka kriva" čiji strmi rast može da u potpunosti sruši ceo zdravstveni sistem, kako se dogodilo u Italiji i Španiji.

Za razliku od zemalja u kojima se žarišta epidemije ne mogu umiriti, mi smo uspeli da obezbedimo smeštaj za sve otkrivene pacijente.

Govoreći o privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu, dr Kon je naglasio da "ima spoticanja u komunikaciji i da problemi otkrivaju pa rešavaju".

"Kod svih je potrebno više strpljenja, neki pacijenti se žale da im je hladno, drugi pacijenti i lekari u skafanderima kažu da je pretoplo, obroci su kalorijski zadovoljavajući, ali treba svima dati više čaja, važno je da lekari mogu brzo da uoče da li se kod bilo koga pogoršavaju simptomi i treba promeniti mesto lečenja ili se oni poboljšavaju i treba planirati novo testiranje da se vidi da li je virus nestao", rekao je dr Kon.

Prema njegovim rečima, svaki epidemiolog veruje da bi teorijski, virus nestao ako bismo svi bili u izolaciji 24 sata dnevno tokom 14 dana. "To, međutim, nije moguće a neće biti ni potrebno ako budemo imali ono što je danas najvažnije - disciplina, disciplina i disciplina."

Izvor: Lepa&Srećna