U srpskoj javnosti je, do pre nekoliko godina, vladalo opšte mišljenje da glumci vrlo skromno zarađuju, ali se situacija promenila zahvaljujući trendu snimanja brojnih televizijskih serija. Oni koji rade samo u pozorištu i dalje teško sastavljaju "kraj s krajem" i posebno su bili ugroženi kad su sva bila zatvorena zbog epidemije korona virusa.

Glumci koji dobiju ulogu u nekom uspešnom televizijskom projektu žive drugačije. Prema pisanju portala Film i TV, glumci sa izvršnim produkcijama imaju potpisane ugovore koji na mesečnom nivou podrazumevaju 22 radna dana po 12 sati snimanja. Budući da im je posao zagarantovan na minimum devet meseci, koliko je potrebno da se snimi oko 200 epizoda, oni imaju fiksne mesečne honorare.

Kako navodi Kurir, oni iznose od 200 do 450 evra, po snimajućem danu. To znači da, u zavisnosti od veličine uloge i broja scena, njihove mesečne plate mogu da idu od 4.500 do čak 10.000 evra! Za početnike je honorar znatno manji, pa se kreće od 50 do 100 evra po snimajućem danu.U dramskim, visokobudžetnim serijama sa malo epizoda, honorari su veći. Za jednu epizodu potrebno je od pet do sedam snimajućih dana. Honorari zavise od ugovora, jer neki glumci traže da budu plaćeni po snimajućem danu, a neki po epizodi.

U proseku, po epizodi može da se zaradi oko 1.500 evra, dok velika imena uzimaju od 2.500 evra do 5.000 evra.

Tako glavni glumci za sezonu od 10 ili malo više epizoda, koju snime za dva meseca, inkasiraju od 30.000 do 50.000 evra! Oni koji ne igraju glavne uloge u serijama, a nalaze se na glumačkoj A listi, obično uzimaju do 2.000 evra po snimajućem danu.

Van kategorije je nekoliko glumačkih asova, koji, bilo da je reč o seriji ili filmu, imaju tarifu po snimajućem danu od 3.000 do 5.000 evra. Tome treba dodati i zaradu sa društvenih mreža. Ukoliko na Instagramu okupe više od 100.000 pratilaca, mogu da dobiju kompenzaciju u vidu putovanja na daleke destinacije, garderobe, automobila, satova, kozmetičkih proizvoda, ali i novčanu nadoknadu. Za objavu se može zaraditi od 1.000 do čak 5.000 evra što zarade pojedinih glumaca može uvećati i na 200.000 evra godišnje.

Milica Milša se nedavno pohvalila i novim stanom, ali svi podsećaju da je poslednje tri godine provela neprekidno snimajući seriju "Igra sudbine".

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna