U potrazi za debljim, zdravijim pramenovima, možda ste se zapitali: ”da li kolagen pomaže u rastu kose?” Ako ste umorni od mlohave, tanke kose ili, ako se borite sa gubitkom kose, verovatno ste već uradili malo istraživanje o tome kako možete podržati rast kose i naišli ste na kolagen kao potencijalno rešenje.

Kolagen je prirodni protein u ljudskom telu koji podržava elastičnost kože i zdravu kosu. Često ćete naći kolagen u najboljim proteinskim prahovima, jer kako starimo, naše zalihe kolagena se iscrpljuju. Dakle, uzimanje dodatka kolagena može vam pomoći da vaša koža i kosa izgledaju malo mlađe.

Dok kolagen doprinosi mlađem izgledu kože i kose, manje se zna o tome da li zapravo može dovesti do deblje i duže kose.
Kolagen je vrsta proteina. To je jedan od osnovnih strukturnih građevinskih blokova ljudskog tela koji igra važnu ulogu u koži, kostima i kosi. Kolagen se stvara u telu, ali, vremenom, naša tela ga proizvode sve manje i manje. Kako se naše zalihe kolagena troše, često počinjemo da razvijamo bore, proređivanje kose i druga fizička stanja poput bolova u zglobovima.

Kolagen je popularan dodatak za ljude koji žele da podrže zdraviji izgled kože i kose. Kolagen je takođe obećavajući tretman za fizičke bolesti. Kao što je pokazala jedna studija Nutrients iz 2019. godine, dodaci kolagena mogu poboljšati hidrataciju kože, elastičnost kože i gustinu kose.

Prema studiji u časopisu “Science”, znamo da je gubitak kose direktno povezan sa našim prirodnim zalihama kolagena. Zbog toga mnogi muškarci i žene doživljavaju proređivanje kose kako stare.

„Kolagen se prvenstveno sastoji od tri neesencijalne aminokiseline: prolina, glicina i hidroksiprolina i to je prolin, koji je takođe glavna komponenta keratina, vlaknaste supstance nalik vuni koja čini našu kosu i nokte“, objašnjava medicinski fizičar Kevin Brajt. „Konzumiranje kolagena bogatog prolinom obezbeđuje našem telu gradivne blokove koji su mu potrebni za stvaranje kose."

Ako imate proređenu kosu zbog iscrpljivanja zaliha kolagena ili zbog oštećenja folikula dlake, suplement kolagena može pomoći. Osim toga, činjenica da postoje dokazani rezultati za zdravlje kože, proizilazi da bi dodaci kolagena takođe poboljšali zdravlje kose na skalpu, i samim tim doprineli zdravijoj i debljoj kosi.

Izvor: Lepa&Srećna