Korona virus se pojavio pre nešto više od godinu dana i od tada naučnici neprestano istražuju i vrše studije o ovoj pošasti. Posledice nakon preležanog virusa su jedno od glavnih pitanja koje svakog čoveka muči.

Ipak čekalo se da prođe dovoljno vremena kako bi moglo da se govori na ovu temu. Opadanje kose je jedna od posledica koja se dosta pominje.

Komentari stručnjaka širom sveta kažu sledeće:

  • Mnogo pacijenata je prijavilo gubitak kose nakon oporavka od kovid-19 infekcije.
  • Lekari veruju da fizički i emocionalni stres koji prati kovid-19 može dovesti do reverzibilnog stanja gubitka kose nazvanog telogenski efluvijum.
  • Poznato je da se opadanje kose javlja nekoliko meseci nakon stresnog događaja, kao što su emocionalna uznemirenost, velika operacija ili visoka temperatura.

Doktorka Dragana Petrović Popović, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije govorila je za „Stetoskop“ o ovom problemu.

„Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije korona virusom se beleži kod jednog dela pacijenata, a to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku kliničku sliku praćenu visokom telesnom temperaturom. Još uvek se ne zna tačno koja grupa pacijenata će nakon preležane infekcije korona virusom razviti telogeni efluvium odnosno opadanje kose ali se ovakva pojava i pre korona virusa javljala kod pacijenata nakon težih bolesti i većih operacija, visoke febrilnosti u sklopu nekih infektivnih bolesti ili nepoznate etiologije, u sklopu postraumatskog stres sindroma, i uopšte nakon izuzetno burnih i stresnih kao i emotivnih događaja u životu, kod dijeta i mršavljenja, nakon porođaja, kod deficita gvožđa, vitamina D...“

Gubitak kose se beleži kod 30% pacijenata

Potvrđeno je, i dosadašnje studije pokazuju, da se gubitak kose javlja kod oko 30% pacijenata koji su preležali korona virus, uglavnom kod onih sa težom kliničkom slikom. Još nema jasnih zaključaka zašto dolazi do gubitka kose, odnosno kojim tačno mehaniznom. Dr Petrović Popović kaže i da joj se svakodnevno javljaju pacijenti zabrinuti za gubitak kose, čiji gubitak dodatno pojačava brigu i stres pod kojim smo već oko devet meseci. Sam stres, briga, neizvesnost, kao i ostali socijalni i ekonomski faktori su dovoljan okidač za gubitak kose čak i kod osoba koje nisu bile inficirane virusom kovid-19.

Dosadjašnji slučajevi su pokazali da do gubitka kose dolazi oko tri do četiri meseca nakon infekcije virusom kovid-19. Ređe se to događa odmah nakon infekcije virusom.

Pacijent najčešće sam primeti da je opadanje kose značajnije od uobičajenog, ali preciznije govereći je to stanje kada je gubitak veći ili značajno veći od sto dlaka dnevno. Pacijenti ovu pojavu opisuju kao klupko dlaka, puna četka ili češalj ili puna šaka dlaka prilikom prolaska rukom kroz kosu ili nakon češljanja. Dr Dragana dodaje da kosa nakon tog perioda opadanja, ponovo počinje da raste. Zato je jako bitno da se pacijenti sa ovim problemom odmah na početku jave lekaru koji će im objasniti tok i isod ove vrste gubitka kose i tako umanjiti dodatni stres i brigu jer u početku pacijenti imaju utisak da će potpuno ostati bez kose.

Zbog čega opada kosa?

Tačna povezanost infekcije korona virusom i gubitka kose jos uvek nije potpuno istražena, ali se pretpostavlja da su virus i visoko febrilno stanje okidač uvođena dlake u telogenu fazu koja predstavlja fazu opadanja kose u kojoj se u normalnim okolnostima kod zdrave osobe nalazi oko 10% dlaka, i tada imamo normalan gubitak od oko 50-100 dlaka dnevno i svaka izgubljena dlaka blagovremeno biva zamenjena drugom koja iz faze mirovanja prelazi u fazu rasta. Kod pacijenata koji su preležali COVID-19 broj dlaka koji se nalazi u fazi padanja dostiže oko 30-50% dlaka i tako dolazi do difuznog gubitka kose.

Da li možemo da uradimo nešto da sprečimo opadanje kose i kako podstaći rast nove kose?

Potrebno je prekonstolisati krvnu sliku i biohemiju, posebno vrednosti gvožđa i vitamina D, takodje je potrebna uravnotežena ishrana najpre zbog oporavka celog organizma nakon preležane infekcije. Potrebna je i pravilna dijagnostika jer osim ove vrste gubitka kose postoje i drugi uzroci i razlozi koje pravilnom dijagnostikom isključuje lekar ili u slučaju otkivanja drugog uzroka gubitka kose pristupa adekvatnom lečenju.

Kod gubitka kose vezanog za infekciju kovidom 19 razvili smo protokol koji kombinuje mezoterapijske koktele i PRP – plazma obogaćena trombocitima i primenom ovog protokola kod pravilno dijagnostikovanih pacijenata pojava i rast nove kose može biti ubrzan.

 Izvor: Stetoskop