Salicilna kiselina je dugo smatrana sredstvom namenjenim isključivo mladalačkoj koži, pre svega osobama koje imaju problem sa aknama.

I danas se ova kiselina, inače prisutna i u popularnom aspirinu, najčešće koristi za masnu kožu. Međutim, primena AHA i BHA kiselina za piling i podmlađivanje otvorila je nova vrata i za salicilnu kiselinu. Brojni kozmetički brendovi ubacuju je u sredstva za negu starije kože, s tim što cene takvih preparata nisu nimalo pristupačne.

Ipak, možete koristiti i običan apotekarski rastvor, koji košta oko 200 dinara, pod uslovom da budete pažljivi i ne očekujete rezultate preko noći. Hemijski piling se, pre svega, najčešće radi tokom zimskih meseci, jer tada lice neće biti izloženo jakim sunčevim zracima. Takođe, važno je da, nekoliko dana pred upotrebu salicilne kiseline, prestanete sa retinolom ukoliko ga koristite.

Na čisto lice, nanesite tupferom salicilnu kiselinu - rastvor 2 odsto - i sačekajte desetak minuta pa isperite mlakom vodom i stavite hidrantnu kremu. Ako osetite zatezanje, namažite još jedan sloj kreme, a zatim i drugi - slobodno stavljate sloj za slojem, sve dok se koža ne opusti. Naravno, upotrebljavajte samo kremu koju ste već ranije proverili, jer ne smete rizikovati da izazovete iritaciju nekim novim preparatom.

Tajna antiejdž preparata za kućnu upotrebu je u malim dozama aktivnih sastojaka, koje ne mogu delovati tako radikalno kao one u kozmetičkim salonima, ali zato donose i manju opasnost od neželjenih reakcija. Efekat će postići ako ih upotrebljavate dovoljno uporno, pa tako ovaj piling možete vršiti dvaput nedeljno. 

Salicilna kiselina temeljno čisti kožu, a može i da delom ukloni ožiljke i fleke od akni, a redovan piling može da podstakne proizvodnju kolagena u dubljim slojevima kože. 

Izvor: Lepa&Srećna