Alopecija je "brutalna bolest", kaže Zelda. Kosa je počela da joj opada nakon smrti oca 2019. godine, a ubrzo je čitava leva polovina glave ostala ćelava.

Lekar joj je prepisao tablete gvožđa, prestala je da jede meso i druge proizvode životinjskog porekla, izbacila šećer iz ishrane. Počela je da se bavi jogom, dala je sve od sebe da bi kosa počela ponovo da joj raste. Međutim, oko 80 odsto kose joj je opalo. A onda je izgubila i trepavice i obrve. Njeno troje dece je bilo šokirano.

"Deca su bila zaprepašćena mojim izgledom, ali su se zapravo uplašila da bolujem od smrtonosne bolesti", ispričala je Zelda Barborou za Dejli Mejl. "Ni ja sama nisam prepoznavala sebe."

Nju je najviše šokiralo koliko je drugačije izgledala bez obrva i zato je odlučila da se obrati stručnjaku za novu vrstu polutrajne šminke koju nazivaju "hiperrealizam", po pravcu u likovnoj umetnosti. Za ovu tehniku se koriste ultratanke četkice, crta se jedna po jedna dlačica, pa je efekat izuzetno realističan.

Zelda je za ove obrve platila oko 1000 funti, što je oko 1200 evra - skuplje nego u prosečnim salonima u Londonu. U britanskoj prestonici je ovom metodom ovladalo tek nekoliko tatu majstora. 

Procedura traje između dva i tri sata, a rezultati se održavaju i do dve godine. Zelda kaže da joj je polutrajna šminka obrva, bukvalno, promenila život. Svoj problem sa alopecijom je uspela da iskoristi i kao motivaciju za novi biznis, pa sad ima firmu koja proizvodi ukrasne turbane ali i maske za zaštitu usta i nosa od virusa.

U Srbiji se, za sada, samo pojedini saloni reklamiraju "hiperrealističnim" obrvama, a tehnike kojom se ovakav izgled postiže su uobičajene - mikroblejding ili kombinovani (dlačice i senčenje). Cena je oko 150 evra, a korekcije na godišnjoj bazi idu do 80 evra. Tajna je, čini se, samo u veštoj ruci majstora koji treba da postigne što prirodniji izgled.

Izvor: Lepa&Srećna