Botoks je neurotoksična materija, a brojni "fileri" kojima želimo da ispeglamo bore mogu da sadrže vrlo štetne supstance. Laser, ultrazvuk, radio talasi... sva ona sredstva za ulepšavanje i podmlađivanje koji se nude na skoro svakom koraku nisu nimalo naivne tehnike i ne treba se za njih olako odlučivati. I jedna jedina injekcija, naročito u nekom delu lica, može da izazove ozbiljne neželjene posledice ako je da nestručna ili neiskusna osoba. 

Povodom sve učestalije pojave da se razne procedure "antiage" medicine obavljaju u kozmetičkim salonima i drugim privrednim subjektima van zdravstvenih ustanova i privatne prakse, Ministarstvo zdravlja sprovodi pojačane inspekcijske nadzore koje zajednički obavljaju zdravstveni i sanitarni inspektori, radi nadzora nad obavljanjem delatnosti neregistrovanih subjekta u pogledu obavljanja medicinskih procedura „antiage“ medicine.

Medicinske procedure "antiage" medicine predstavljaju metode i postupke prevencije, dijagnostike, lečenja i rehabilitacije promena nastalih kao posledica starenja, odnosno metode čijom se primenom blagotvorno utiče na zdravlje i fizički izgled, a koji se sprovode na zahtev pojedinca. 

U medicinske procedure "antiage" medicine spadaju:

1) tehnike nadoknade volumena kože, potkože i sluzokože u cilju uklanjanja znaka starenja (injektiranje dermalnih filera)

2) primena Botulinum toksina - korekcija bora

3) minimalno invazivne tehnike lifting lica - lifting nitima

4) regenerativna medicina - primena kod uklanjanja znaka starenja: PRP - tehnika injektiranja u estetskoj medicini - uklanjanja znaka starenja na koži lica i tela i druge srodne tehnike

5) mezoterapija - primena u estetskoj medicini i primena u terapijske svrhe

6) hemijski piling

7) kolagen indukciona terapija - dermoabrazija i "microneedling" - (koja prodire kroz stratum korneum ili 0,2 mm oko nosa i očiju, 0,5 mm na ostatku lica i vrata i 1 mm na ostatku tela)

8) karboksiterapija

9) elektromagnetna zračenja:

- neablativno frakciono podmlađivanje površine kože,

- ablativno frakciono pomlađivanje površine kože,

- tretmani intenzivnim pulsirajućim svetlom (IPL), izuzev očne regije,

- fotodinamička terapija,

- radiofrekventna terapija za zatezanja kože,

- uređaji sa infracrvenim zracima i drugim uređajima za tretmane zatezanja kože,

- laseri, tretmani infracrvenim zracima, radiofrekventna terapija, tretmani intenzivnim puslirajućim svetlom i drugi izvori ekvivalentne snage i energije koja se primenjuje u očnoj regiji,

- visokofrekventni, radiofrekventni i drugi tretmani uz pomoć uređaja zasnovanih na energiji kojima se temperature kože povećava na preko 42 °C,

- tretmani pomoću LED svetla (svetlećih dioda) ili ekvivalentnih elektromagnetnih izvora (preko 500 mW•cm -2) za potrebe biomodulacije,

- fokalizovani ultrazvuk.

Nabrojane medicinske procedure "antiage" medicine mogu se obavljati isključivo u zdravstvenim ustanovama i privatnoj praksi koja je osnovana kao opšta ili specijalistička ordinacija doktora medicine, doktora stomatologije, odnosno poliklinika, a kojima je za obavljanje određene procedure "antiage" medicine ministar zdravlja rešenjem izdao dozvolu za korišćenje te medicinske procedure.

Nije dozvoljeno pružanje navedenih medicinskih procedura "antiage" medicine u kozmetičkim i drugim salonima, niti u bilo kojem prostoru koji nije zdravstvena ustanova ili navedena privatna praksa, bez obzira na to da li uslugu pruža lekar ili drugi zdravstveni radnik ili ne.

U skladu sa navedenim, Ministarstvo zdravlja i ovim putem poziva građane da u cilju bezbednog korišćenja navedenih procedura "antiage" medicine i sprečavanja neželjenih efekata njene primene, navedene usluge koriste samo u za to ovlašćenim zdravstvenim ustanovama i privatnoj praksi.