Stručnjaci se slažu da kosu treba čuvati i negovati baš kao i svaki drugi deo tela. Neophodno je da imamo raznovrsnu ishranu, ali i da pijemo dovoljne količine vode jer je ona najvažnija za hidrataciju.

Kosu naročito treba da negujete i čuvate od oštećenja, a pogotovo dok je mokra, jer postupcima koje većina nas ponavlja možemo samo da joj naštetimo. Kada je kosa sveže oprana, postaje još osetljivija, sklona je lomljenju i isušivanju.

Nesvesni svojih postupaka, a nekada i poneti savetima sa interneta, svoju kosu dok je mokra tretiramo potpuno pogrešno što može dovesti do velikih oštećenja.

1. Češljanje mokre kose

Vlasi su najosetljivije dok su mokre, frizeri govore da je najvažnije da se kosa prvo prosuši pa tek onda da se detaljno raščešlja. Ukoliko nemate sprej za raščeljavanje izaberite češalj sa širokim proredom. Ako imate mogućnost da birate odlučite se za četku koja ima najmekše čekinje ili izaberite češalj koji će biti nežan prema vašoj kosi.

2. Umotavanje mokre kose u punđu

Pletenje kose u punđu dok je još mokra može biti izuzetno štetno za kosu. Baš ovaj potez je veoma loš za kosu, jer se ona lomi usled savijanja i kida od pritiskanja gumica i ukosnica.

3. Spavanje sa mokrom kosom

Frizeri i dermatolozi ne preporučuju da se u krevet ode sa morkom kosom jer je to onda idealna podloga za razvoj bakterija. Ako se kosa i koža glave ne osuše dovoljno brzo, mikrobi koji izazivaju perut mogu dovesti do suvoće i svraba temena.

4. Umotavanje kose u grubi peškir

Sušenje kose običnim peškirom može oštetiti kosu i izazvati ispucale vrhove i lomljenje. Umesto toga, savet je da koristite peškir od mikrovlakana.

5. Sušenje kose fenom dok je još mokra

Pre nego što osušite kosu fenom, poželjno je da bude polusuva, ostavite je da duže ostane u peškiru. Ovaj način sušenja je mnogo bolji za vašu kosu, a vi ćete osigurati da ona bude glatka, sjajna, manje sklona lomljenju i lakše za stilizovanje. Pored toga, fen za kosu treba da bude podešen na najnižu temperaturu i jačinu da bi se maksimalno smanjila šteta tokom sušenja.

6. Često pranje

Možda se čini da višak higijene ne može da škodi, ali nije tako. Šamponi, odnosno većina njih, sadrži jake deterdžente koji uklanjaju prljavštinu i prirodna ulja, a to isušuje kosu. Birajte blage šampone bez sulfata, prirodne. Trudite se da voda kojom perete kosu ne bude previše topla.

Izvor:Lepa&Srećna