Procenjuje se da 90 odsto žena ima celulit i to obično na stomaku, butinama i zadnjici. Čim prođu kroz pubertet, hormonalne promene dovedu do preraspodele masnog tkiva. Fibrozne veze koje spajaju kožu i mišiće povlače sa sobom i masne naslage pa se dobija izgled "jastučića" odnosno "pomorandžine kore".

Za tretman ovakvih površina, Američka agencija za lekove odobrila je upotrebu injekcija čija primena postaje sve šira u SAD. Reč je o vrsti enzima koji mogu da rastvore ove fibrozne veze i samim tim se celulit gubi. Prethodno lekar obeleži kritična mesta dok pacijentkinja stoji, a zatim se u svaku nogu može plasirati do 12 uboda ukupno.

Tretman ne traje duže od petnaestak minuta, a za maksimalne rezultate obično se preporučuje ukupno tri seanse. Neophodno je da razmak između njih bude minimum 21 dan. 

"Dosadašnji metodi su davali skromne rezultate", kaže dr Metju Avram iz Masačusetsa. "Ovo je zaista revolucija", tvrdi on. Cene injekcija protiv celulita variraju u zavisnosti od regiona, a u Centru koji vodi dr Avram treba platitii 1000 dolara po tretmanu. Dakle, ukupno - 3000 dolara za celokupan posao. 

Samo ubrizgavanje enzima nije bolno, ali ubodi mogu da izazovu manje modrice. Lekari kažu da za sada nije poznato koliko će dugo efekti trajati, ali tvrde da su pacijentkinje vrlo zadovoljne. 

Izvor: Lepa&Srećna