Spušteni kapci, obešeni podočnjaci, tamni kolutovi oko očiju... sve su to estetski problemi koji muče ne samo žene već i muškarce pa se sve više traži pomoć stručnjaka. Mladalački izgled je postao imperativ modernog društva a plastične operacije i glamurozan izgled odavno više nisu samo luksuz za glumce ili estradu. 

Međutim, sa povećanjem vrsta intervencija kojima se mogu korigovati nedostaci na licu i telu, kao i broja alata i tehnika koji su dostupni svima, pojavljuju se sve češće i ponude manje stručnih osoba pa i potpunih nadrilekara koji obavljaju medicinske i kozmetičke korekcije. O tome kako da proverimo i odaberemo stručnjaka kome ćemo poveriti svoje lice, kao o posebnim problemima kapaka i podočnjaka, razgovarali smo sa dr Anom Malivuković, iz Opšte bolnice "Una".

Dr Malivuković je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije i član i osnivač Udruženja interdisciplinarne estetske i antiejdžing medicine Srbije - SESIAM.

"Najjednostavniji način je da prvo posetite sajt Lekarske komore Srbije i proverite da li osoba čijoj intervenciji planirate da se podvrgnete ima važeću licencu", kaže dr Ana.

"Zatim treba da izaberete stručnjaka koji je kvalifikovan za planiranu operaciju. Recimo, ako želite da operišete kapke, to - pre svega - mora biti ili plastični hirurg ili, eventualno, oftalmolog i maksilofacijalni hirurg. Dakle, to moraju biti specijalisti koji poseduju anatomska i hirurška znanja specifična za tu regiju. Zatim, zatražite od izabranog doktora da vam pokaže fotografije pacijentkinja pre i posle intervencije, kao i da vam objasni sve moguće rizike i komplikacije."

Premda su svi delovi lica izuzetno osetljivi, u narodu je uvreženo mišljenje da to posebno važi za oči, što simbolično pokazuje i izraz "boli kao u oko". Da li operacija kapaka može da nam ugrozi vid? Koje su komplikacije koje takva intervencija može da izazove?

"Vid ne bi smeo biti ugrožen kod operacije kapaka (blefaroplastike), zato što se ne diraju strukture poput mišića pokretača očne jabučice, same očne jabučice kao ni nervi koji taj proces omogućavaju", objašnjava dr Malivuković.

blefaroplastika zatezanje kapaka pre i posle
Privatna arhiva dr Ana Malivuković 

"Moguće komplikacije su prolongirani otok, nejednak ožiljak i asimetrija, dok su problemi sa zarastanjem retki kao i ektropion (loša pozicija ruba donjeg kapka) nakon operacije donjih kapaka".

Mnoge čitateljke nam kažu da su im, sa godinama, gornji kapci sve više spušteni, čak toliko da ograničavaju vidno polje. Do kad imaju vremena da razmisle o operaciji?

Operacija kapaka je prva koja se izvodi radi podmlađivanja i dobijanja osveženog izgleda. Donja starosna granica ne postoji ukoliko je osoba punoletna, a najčešće se pacijentkinje (i pacijenti, naravno) odlučuju na ovu korekciju krajem tridesetih i početkom četrdesetih godina. Međutim, to zavisi od više faktora, pre svega, genetike, negovanja osetljive kože oka, kao i životnih navika. Pravo vreme je ono kad pacijentima zaista smeta ovakvo stanje, a najčešće kada višak kože prelazi rubove i nabor, pa dopire do trepavica.

Tada se uklanja višak kože i koriguju masni jastučići u toku operacije, a nakon nje pacijenti najčešće imaju osećaj lakoće gornjih kapaka i boljeg vida iako, suštinski, operacija ne utiče na sam vid.

Kako je najbolje ukloniti podočnjake ispod očiju?

Donji kapci se, takođe, mogu operativno rešavati ukoliko postoji višak kože, kesice ispod očiju i izraženi "jastučići" masti. Ako je problem u prebojenosti podočnjaka i izražena je brazda koja odvaja donji kapak od obraza, onda se on najčešće koriguje filerima, mezoterapijom ili laserima.

Kako da se čitateljke odluče između manje invazivnih procedura koje se danas nude i operacije na kapcima?

Samo hirurgija zaista rešava problem viška kože i masti koje treba ukloniti. Postoji više tretmana kojima možete vrlo diskretno da postignete poboljšanje, ali nisu ni približno tako efikasni kao hirurgija. U zavisnosti od vašeg problema, izbor je prilično lak.

Koliko je teška operacija na kapcima i koliko traju njeni rezultati?

Oporavak nakon operacije kapaka je vrlo lak i komforan za pacijenta, sama operacija se izvodi najčešće u lokalnoj anesteziji ili lokalnoj anesteziji sa analgosedacijom i pacijenti navode da nije bolnija od posete zubaru. Konci se uklanjaju nakon 5 do 7 dana, a uobičajenim aktivnostima se osoba može vratiti već istog dana nakon operacije. Rezultati traju individualno, ali najčešće oko 10 godina.

Nebrojene slavne ličnosti u svetu i kod nas su se podvrgle operacijama kapaka kao i zatezanju lica. Svedoci smo, međutim, i tome da neke od njih izgledaju "kao da su sišle sa motora", jer im je koža neprirodno zategnuta, izraz lica deluje začuđeno a oči - po sve češćoj želji - "kao mačje". Pitali smo zato stručnjaka - koja operacija kapaka je dobro izvedena?

"Mnoge javne ličnosti su se podvrgle ovoj operaciji, ona je čak i sastavni deo fejsliftinga tako da svako zatezanje lica najčešće nosi i operaciju kapaka. Dobra operacija je ona posle koje se primeti vidno osveženje a ne i to da je sprovedena neka hirurška procedura. Bitno je da se - kod operacije kapaka - rezovi naprave u prirodnim brazdama i budu potpuno neupadljivi", zaključuje dr Malivuković.

Izvor: Lepa&Srećna / J. G.