Turski karanfil je cvet koji je nekada na našem području bio izuzetno popularan. Gotovo da nije bilo dvorišta u Jugoslaviji koje nije imalo ovaj raskošan primerak neobičnog izgleda i očaravajućih boja. Za njega se vezuju brojna simbolična značenja. U Turskoj je simbol sreće, u Belgiji predstavlja porodični sklad, u Nemačkoj je simbol postojanosti, a u Španiji zaštitnik ljubavi.

Ima izuzetno opojan miris i zato je mnogima neizostavan u dvorištu ili na terasi. Dugovečan je i veoma otporan, pa je pogodan i za one koji nemaju mnogo vremena za baštovanstvo.

Posadite ga do kraja maja, najbolje bi bilo u večernjim časovima, kako biste ga poštedeli prekomernog izlaganja suncu. Potrebno je da ga zalivate jednom do dva puta nedeljno, ali čak i ako zaboravite, neće vas izneveriti. Brzo se oporavlja, tako da će se lako vratiti u prvobitnu formu i nastaviti da krasi vaš ambijent.

Turski karanfil cveta do kraja leta, a najbujniji je u junu i julu. Može da opstane čak i u jesen, ukoliko temperature nisu isuviše niske. Ne oboleva često, a ukoliko se to ipak desi, možete da ga tretirate insekticidom. Bolje podnosi sunce nego hlad, pa za njega odaberite mesto koje je većim delom dana osunčano.

Ne propustite da ga do kraja maja posadite i uživaćete u njegovom izgledu čak i narednih sezona.

Pogledajte i zašto je kalanhoja najpopularnije cveće.

BONUS VIDEO:

"Cvetna pijaca" u Novom Sadu Kurir

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.