Trikovi za baštu su uvek dobrodošli, naročito kada su jednostavni, pa može svako da ih primeni. Jedan od njih je mnogim baštovanima omiljeni. Pomaže da ruže bolje i intenzivnije cvetaju, kao i da duže zadrže latice i budu otpornije na razne bolesti ili štetočine.

Ovaj trik je veoma jeftin, potrebne su vam samo banane, odnosno njihove kore, koje svakako bacate. Banane su bogate kalijumom, što može da poveća otpornost ruža i učini da lišće bude sjajnije. Ujedno sprečava i pojavu smeđih listova i uvelih grana. Baštovani su primetili da se latice mnogo duže zadržavaju ukoliko se prehranjuju kompostom od kore banane.

Kako da koristite koru banane za ruže?

Koru od banane možete da koristite na nekoliko načina, a najjednostavniji je da je prosto stavite u blizinu korena biljke. Ipak, to neće izgledati privlačno, pa se češće savetuje da iseckate koru sitno i zatrpate je u zemlju oko ruže. Na taj način će se mnogo brže razgraditi, a kalijum i druge korisne supstance će lakše prodreti do biljke.

Kora od banane
Foto: Shuterstock Kora od banane

Ako želite najbolje efekte, napravite kompost od kore. Iseckajte je sitno i stavite u flašu ili teglu i prelijte vodom. Ostavite da odstoji minimum dva dana. Kada primetite da je voda promenila boju, naspite je u kantu za zalivanje. Jednu flašicu (0.5 l) ili teglu u kojoj je voda sa delovima banane možete da pomešate sa 10 litara obične vode i da tim rastvorom uobičajeno zalijete ruže. Efekte ćete primetiti već nakon nekoliko dana.

Kompost od banane
Foto: Shutterstock Kompost od banane

Žena sipa kompost od banane u kantu za zalivanje
Foto: Shutterstock Žena sipa kompost od banane u kantu za zalivanje

Pogledajte i zašto vam božur ne cveta.

BONUS VIDEO:

NAPRAVITE SAKSIJE ZA RASAD OD ROLNE WC PAPIRA Instagram/urbantaproots

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.