Cveće koje je idealno ako želite da ukrasite radni prostor ili stan bez mnogo muke jeste kalanhoja. Ova zimzelena biljka je poreklom sa Madagaskara i možete da je nađete u različitim bojama (od crvene, preko narandžaste do žute). 

Cvetovi najčešće opstaju između 4 i 6 nedelja, a lišće je bujno tokom cele godine. Može da dostigne visinu do 30 centimetara i zato je idealna kao dekoracija na stolu radnom stolu ili u manjoj prostoriji.

Dobar je izbor za poklon, jer simboliše ljubav, a povezuju je i sa upornošću, jer svake godine cveta istim intenzitetom.

Kalanhoja
Foto: Shutterstock Kalanhoja

Najvažnije je da biljka dobije odgovarajuću svetlost, ali previše sunca može da joj smeta. Najbolje je da je smestite nekoliko metara od prozora. Idealna je opcija za one koji su često odsutni ili nemaju dovoljno vremena da se bave sobnim biljkama, jer nije zahtevna. Da bi pružila svoj maksimum, zalivajte biljku na svakih osam do deset dana ili ređe malom količinom vode (sačekajte da se zemlja osuši pre nego što je ponovo pokvasite). Kada precveta, makazama nešno odsecite vrhove stabljika i sačekajte oko 6 nedelja. Pojaviće se novi pupoljci.

Obezbedite kalanhoji adekvatnu temperaturu u prostoriji (iznad 10 stepeni), a ukoliko želite da vam krasi terasu ili da saksiju iznesete u dvorište, obavezno je zaštitite od jakih kiša i vetrova.

Svi delovi kalanhoje su otrovni ako se gutaju, zato treba da budete oprezni ukoliko u stanu borave i kućni ljubimci.

Pogledajte i koje sobne biljke privlače bubašvabe.

BONUS VIDEO:

Kako da negujete potos, biljku koja privlači novac TikTok/anyaplant

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.