Ako ste ljubitelj raskošnog vrta ili terase sa dosta cveća, ne propustite da u maju posejete neke od prelepih cvetnih biljaka. One će vas ubrzo oduševiti bujnim cvetovima, a ne morate da brinete zbog sunca ili visokih temperatura jer ih veoma dobro podnose.

Kadifa

Kadifa je odličan izbor ako želite da posejete cveće u maju. Veoma dobro podnose sunce, pa ne morate previše da se brinete oko toga gde ćete da ih smestite. Preporučuje se da ih sejete duž staze ili oko ivica prizemne terase. Ako imate balkon, birajte pravougaone žardinjere za ovu vrstu cveća.

shutterstock_1459997339 (1).jpg
Foto: Shutterstock Kadifa

Lepi čovek

Lepi čovek je biljka sa krupnim cvetovima raznih boja koja uspeva u vrtovima, na terasama, prozorima, pa čak i na kamenitim površinama. Opredelite se za patuljastu ili visoku varijantu ovog cveća i posejte ga u maju, ako želite da tokom leta imate raskošan vrt ili terasu. Takođe, dobro se uklapa u bukete, pa će vam biti koristan i kada poželite da unesete malo prirode u dom.

shutterstock_2328410951 (1).jpg
Foto: Shutterstock 

Kosmos

Kosmos je biljka koja cveta od juna do septembra u prelepoj roze, narandžastoj ili crvenoj boji. Veoma je laka za održavanje, a ako je posejete u maju, do septembra ćete uživati u njenoj raskoši i bujnom izgledu. Trudite se da zemlja bude što rastresitija i da seme ne sejete previše duboko.

Lavanda

Lavanda je uobičajena opcija za majsko sejanje. Odaberite mesto u vrtu gde često boravite, jer će tokom leta ova biljka biti vaš saveznik u borbi protiv komaraca i drugih dosadnih insekata. Ima veoma lep i opojan miris, u kom ćete uživati tokom čitavog leta, a veoma je dekorativna.

shutterstock_2140033119 (1).jpg
Foto: Shutterstock Lavanda u vrtu

Salvija

Salvija ima cvetove skarletno crvene boje koje ne skida sve do jeseni. Iako nema preterano jak miris, rado je posećuju leptiri i bubamare. Odlično se kombinuje sa ukrasnim travama i veoma dobro podnosi sunce. Ne propustite da u maju posejete semenke salvije, direktno u zemlju, na osunčanoj poziciji, gde će pokazati svoju raskoš i puni sjaj!

shutterstock_1929593081 (1).jpg
Foto: Shutterstock Skarletno crvena salvija

Pogledajte i najkreativnije ideje za stazu u dvorištu.

BONUS VIDEO:

mala bašta  MONDO/Nikoleta Vukčević i Mia Radulović

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.