Ako postoji jelo koje neizostavno krasi uskršnji sto u mnogim domaćinstvima — to je upravo jagnjeće pečenje.

Sočno, mirisno i posluženo sa krompirom, ovo jelo objedinjuje tradiciju, toplinu doma i vrhunski ukus u jednom plehu pa je idealno za Uskrs.

Pripremite se za recept koji ne zahteva kulinarsku diplomu, ali ostavlja utisak kao da ste ga spremali s profesionalnim timom kuvara. Ključ je u aromatičnoj marinadi i laganom, strpljivom pečenju.

Sastojci:

  • 1,6 kg jagnjeće butkice s kostima
  • 50 ml maslinovog ulja + malo za prelivanje
  • 3 grančice origana (listići, krupno iseckani)
  • 4 grančice ruzmarina (listovi sa 2 grančice, krupno iseckani)
  • kora 1 limuna
  • 1 glavica belog luka (čenovi blago zgnječeni)
  • 1 sveža crvena ljuta paprika (probušena viljuškom)
  • 1 kg krompira (isečenih na deblje kriške)
  • 250 ml belog vina
  • 250 ml bistre pileće supe
  • so, biber po ukusu

Priprema:

Korak 1: Mariniranje

Izvadite jagnjetinu iz frižidera najmanje sat vremena pre pečenja kako bi dostiglo sobnu temperaturu. Oštrim nožem napravite male rezove po površini mesa. U manjoj činiji pomešajte maslinovo ulje, origano, seckani ruzmarin i limunovu koru. Tom mešavinom dobro natrljajte meso, vodeći računa da uđe i u svaki rez. Ostavite sa strane.

Korak 2: Pečenje

Zagrejte rernu na 200°C (180°C s ventilatorom). U velikom plehu pomešajte krompir, preostali ruzmarin, beli luk i ljutu papriku. Prelijte sa malo maslinovog ulja, posolite i pobiberite. Promešajte i preko povrća položite jagnjeće meso.

Pecite 45 minuta dok meso ne počne da dobija zlatnu boju, a zatim prelijte belim vinom i pilećom supom. Vratite u rernu i pecite još:

  • 30 minuta za slabo pečeno meso (oko 55°C unutrašnje temperature)
  • 35–40 minuta za srednje (60°C)
  • 45 minuta za potpuno pečeno (70°C)

Korak 3: Odmaranje i završnica

Izvadite meso i ostavite ga da "odmori" pokriveno do 30 minuta. Smanjite temperaturu rerne na 160°C (140°C s ventilatorom), pokrijte povrće folijom i vratite ga u rernu da se dodatno izdinsta u sokovima od pečenja.

jagnjece pecenje 2.jpg
Foto: Shutterstock

Pred služenje, vratite jagnjeće meso preko povrća i iznesite sve zajedno na sto – pravo praznično slavlje u jednom plehu.

Ako želite jaču aromu, u marinade možete dodati i malo senfa ili meda. Za još rustičniji izgled, poslužite direktno iz pleha — miris i boje govore sami za sebe. Pročitajte i kako se sprema jagnjetina u mleku, a u našoj galeriji slika potražite i divne čestitke za Uskrs.

ČESTITKE ZA USKRS: poželite srećan Uskrs najdražima (GALERIJA) Foto: LepaiSrecna, Shutterstock

BONUS VIDEO:

00:39
Salata sa kuvanim jajima i feta sirom Izvor: TikTok/ themediterraneandish