Metoda utvrđivanja oksidativnog stresa i borbe protiv njega postala je vrlo popularna u svetu, a uskoro će biti dostupna i u Srbiji, piše Lepa & srećna.

Šta je oksidativni stres?

Hronični umor, malaksalost i nervoza često su prvi simptomi hroničnog stresa, a prate ga bezvoljnost, gubitak motivacije, nesanica, ubrzan rad srca kao i česte oscilacije krvnog pritiska. Stres nastaje kada stvaranje slobodnih radikala nadvlada sposobnost tela da ih neutrališe odnosno eliminiše. Danas se sa sigurnošću može reći da je najznačajniji uzročnik bolesti upravo narušena ravnoteža tri endokrine žlezde: hipotalamusa, hipofize i nadbubrežne žlezde, uz pojačane nepovoljne uslove sredine (zračenje, zagađenje, loša ishrana). Oksidativni stres ne samo što ubrzava starenje već dovodi do brojnih veoma ozbiljnih oboljenja: infektivnih, kardiovaskularnih i neurodegenerativnih, kao i dijabetesa i karcinoma. 

Određivanje stresa analizom krvi

Početak borbe protiv oksidativnog stresa počinje u laboratoriji detaljnom biohemijskom analizom krvi. Pored osnovnih parametara, ona uključuje i hormonske i imunološke faktore, kao i kontrolu nivoa i efikasnosti enzima koje proizvodi čovekovo telo i koji su glavni „lovci” na slobodne radikale.

Zatim sledi detaljan razgovor s lekarom specijalistom, fizikalni pregled po sistemima organa i mišljenje endokrinologa. Čovečji organizam ima sofistiranu zaštitu od slobodnih radikala u vidu antioksidanata.

Najdelotvorniji su vitamini (C, E i prekursor vitamina A), minerali (bakar, cink i selen) i određeni enzimi. Lečenje predstavlja kombinaciju alternativnih metoda i konvencionalne medicine, uz dodatak suplemenata koji jačaju odbrambeni sistem. Lekari su utvrdili da organizam postiže ravnotežu posle tri meseca terapije i tada se proverava da li su propisani antioksidanti postigli očekivani efekat. 

Tekst: Vesna Stanimirović

Izvor: Lepa i Srećna