Mnogi su se vratili starim običajima slavljenja slave, a jedan od njih je i da je kuća na dan slave otvorena za svakog gosta. Ko god dođe da vam čestita, ponudite ga žitom, čašom vina ili rakije, i nek odlomi parče slavskog kolača. Gost će vam reći: “Srećna slava, domaćice!” i prekrstiće se pre nego što uzme žito. 

Najčešće se za slavu priprema svečani ručak, ali u zavisnosti od toga da li slava pripada posnim ili mrsnim danima, zavisi i šta ćete spremiti. Mi smo vam ponudili i posnu i mrsnu varijantu. Poslednjih godina se čak spremaju i mrsna jela u posne dane, da bi mogli da se počaste i gosti koji ne poste. U stara vremena, pre nego što počne ručak svi gosti bi ustali, a domaćin bi se prekrstio i očitao Očenaš, a zatim bi uz treću čašicu rakije držao zdravicu. Ovom zdravicom je blagosiljao goste. Potom se sekao slavski kolač (sekao ga je domaćin s ukućanima, najčešće sa sinovima).

Danas je ručak najčešće rezervisan za užu porodicu i kumove, a večera za prijatelje. Po običaju, iz jedne kuće dolazilo je najviše troje ljudi. Sutradan se od onoga što je ostalo od slavskih ručka i večere obavezno davao doručak za one koji su prespavali u kući, ali i za komšiluk. U mnogim krajevima drugi dan slave nazivaju paterice.

Ipak, ono što slavu čini slavom jesu: sveća, kolač i žito. 

Dva dana ranije skuvajte žito, ostavite ga preko noći na stolnjaku da se osuši, a dan pred slavu ga sameljite i pomešajte sa šećerom i mlevenim orasima, pa ga dekorišite po želji. 

Kolač možete i sami da napravite, mada danas mnoge poslastičarnice i pekare imaju već gotove slavske kolače ili možete da ih naručite. Napomenite im da li hoćete posnu ili mrsnu varijantu. 

Sveća je velika, od čistog voska, najčešće dugačka 50 cm. Stavite je u čirak, i neposredno pred rezanje kolača nek je zapali domaćin (najstariji muški član porodice) uz prisustvo cele porodice. Sveća gori celog dana, gasi se tek kad ostane na nekoliko centimetara. I za gašenje slavske sveće postoji običaj: domaćin se prekrsti, uzme malo sredine iz slavskog kolača i ugasi je, ili: domaćin se prekrsti, uzme kafenu kašičicu vina i lagano je sipa uz fitilj sveće.

Izvor: Lisa