Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Markovdan, praznik za koji se vezuje nekoliko običaja.

Po pravilu, danas ne bi trebalo da rade u polju, kako ne bi došlo do štete. Veruje se da Sveti Marko danas hoda sa korpom punom grada i šalje nevreme svakome ko radi. Umesto u poslu, vernici bi trebalo da provedu vreme zajedno sa porodicom, u miru i molitvi.

Običaji nalažu i da se danas nikako ne spava preko dana, jer se veruje da će svako ko drema na Markovdan biti pospan cele godine. Ipak, postoji jedan izuzetak. Ako je neko već spavao na Đurđevdan, kada to takođe nije poželjno, onda bi trebalo da odremaju i na Markovdan, kako bi sprečili tu "kaznu".

Veruje se da će Sveti Marko nagraditi sve porodice koje ga poštuju i gde se danas ne obavljaju poslovi. Kuća će biti sačuvana od nesreće, a polja od vremenskih nepogoda. Ovaj praznik su posebno obeležavali kovači i strogo su se uzdržavali od rada, jer su verovali da će im miševi izgristi mehove tog dana ukoliko prekrše običaj.

Marko je bio saputnik i pomoćnik apostola Petra, koji ga je u svojoj prvoj poslanici nazvao svojim sinom po duhu. Marko je napisao jevanđelje, koje je video i apostol Petar, jedan od Hristovih učenika i posvedočio da je istinito. Marko je tokom života propovedao hrišćansku veru, uprkos svim nevoljama sa kojima se susretao. Umro je 68. godine u Aleksandriji, a njegov kovčeg se nalazi u Veneciji, u crkvi posvećenoj ovom svecu.

Pogledajte i običaje na Spasovdan.

BONUS VIDEO:

LEČILI SE TAKO ŠTO SU PILI MALTER?! U selu kod Žitorađe vladaju VEOMA neobični običaji, a posebno čudi šta su radili SA DECOM! Kurir telev

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.