Brojanica je posebno ispletena narukvica koja se koristi za molitvu. Ona može da pomogne da misli ne odlutaju i da ostanete usmereni na sadržaj molitve. Mnogi kod kuće imaju pokidane, stare, ili brojanice koje prosto ne žele da nose i koriste. Najčešće završavaju u fiokama ili okačene u automobilu. Slična situacija je i sa ikonicama, krstićima u drugim predmetima koji se često kupuju kao suveniri.

Pitali smo sveštenika Jakova Stejića šta da uradimo sa brojanicom koja je pohabana ili koju više ne želimo da čuvamo.

"Kada su u pitanju brojanice veliki deo vernika ne shvata njihovu pravu namenu i obično ih koriste kao ukras na ruci. Neki misle da brojanice ne valja sam kupiti nego da vam neko mora pokloniti i slično. S obzirom na način na koji se koriste ukoliko ih više ne nosite zato što su pokidane ili imate novu, možete da je bacite ili stavite na retrovizor automobila - svakom na volju", naveo je sveštenik.

Ipak, kada se brojanica koristi na predviđen način, situacija je malo drugačija:

"Bitno da brojanice služe pre svega i samo za molitvu, Isusovu ili Bogorodičinu svejedno, koju vernik ponavlja određen broj puta i brojanica mu u tome pomaže da zna koliko je puta molitvu ponovio. Kada se takva brojanice pokida ili pohaba od upotrebe, spaljuje se", zaključio je sveštenik.

Kada ih kupujete, imajte u vidu njihovu namenu i trudite se da ne preterujete i ne gomilate ih poput nakita. Primarna funkcija brojanice je zasigurno nešto drugačija od one koju imaju modni detalji.

Pogledajte i priču o šam dudu, čuvaru Pećke patrijaršije.

BONUS VIDEO:

Otac Predrag Popović TikTok/o.predragpopovic

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.