Danas je Đurđevdan, praznik koji nosi uspomenu na Svetog velikomučenika Georgija i jedna od najčešćih slava kod Srba. Na ovaj dan neretko se setimo i čovene pesme Đurđevdan, koju je otpevalo "Bijelo dugme" i koja spada u večne i uvek rado slušane hitove.

Ali, da li znate kako je ova kultna pesma nastala?

Naime, prema svedočenju profesora Žarka Vidovića, istoričara umetnosti iz Sarajeva, koji je bio u zloglasnom koncentracionom logoru 1942. godine, Srbe su na Đurđevdan zatvorili u stočne vagone i, po naređenju NDH, policija ih je povela na „đurđevdanski uranak“.

Vidović je bio u zаtvorimа do 1942. godine, i to prvo u nemаčkom, pа u hrvatskom. U „Velikom trаnsportu“ prebаčen je u Jаsenovаc, odаkle je deportovаn u logor kod Nаrvikа u Norveškoj. Prema njegovim rečima, na putu prema kazamatu, zatočenici u vagonima bez hrane i vode počeli su da padaju u krize zbog straha i neizvesnosti.

U opštem haosu, jedan od njih, za koga se tvrdi da je bio član sarajevske „Sloge“, u sopstvenom grču i nemoći, iz ponosa i prkosa, prvi put je zapevao „Proljeće na moje rame slijeće, đurđevak zeleni, svima osim meni – Đurđevdan je!“.

Po dostupnim svedočenjima, vojnici NDH su zbog pesme „Đurđevdan“ zatvorile šibere na vagonima, a zatvorenici su ostali bez vazduha na malom prostoru, zbijeni jedni do drugih. Od 3.000, koliko ih je krenulo iz Sarajeva, u Jasenovac je stiglo 2.000 duša, a njih dve stotine je na kraju rata preživelo torturu.

Međutim, druga verzija priče glasi ovako: čuveni reditelj Emir Kusturica 1988. godine snimao je film „Dom za vešanje“ koji je u tom vremenu izazvao veliku pažnju javnosti. Za potrebe filma angažovao je Bregovića koji je tada bio u zenitu slave, da mu napravi muziku za film. Ovim projektom prvi put započinje njihova saradnja koja će se nastaviti narednih godina, a legendarni muzičar prvi put radi muziku za film.

"Pesma je pravljena za film Emira Kusturice „Dom za vešanje“, a onda sam ja pravio prepev za ploču „Bijelog dugmeta“, kao jednu malu ljubavnu pesmu, zapravo kao jedan mali omaž Đorđu Balaševiću, koji nažalost nikad nisam napisao na ploči", otkrio je jednom prilikom Bregović i dodao da je želeo da oda počast popularnom kantautoru stihom iz njegove pesme „Priča o Vasi Ladačkom“ i stihom „Kad ja nisam s onom koju volim“.

Pročitajte i najvažnije narodne običaje Vaskršnji ponedeljak.

BONUS VIDEO

Đurđevdan kod Rodića u Titelu instagram/bojana__rodic

Tekst: Citymagazine / Lepa&srećna / B.S.