Sedmica nakon Vaskrsa u našem narodu naziva se Svetla nedelja, koja započinje Svetlim ponedeljkom.

U pitanju je drugi dan Vaskrsa od ukupno tri, i na ovaj dan se u goste pozivaju drage osobe koje nisu članovi uže porodice.

Jedan od najvažnijih običaja na Svetli ponedeljak jeste da se siromašnima udeli malo hrane i ofarbanih jaja, jer je ovo praznik koji svi treba da slave i na koji niko ne treba da bude gladan ili bez jednog od glavnih simbola Vaskrsa - jaja.

farbanje jaja 1.jpg
Shutterstock  

Isto kao i na praznik Vaskrsenja, vernici se i dalje međusobno pozdravljaju svečanim pozdravom i otpozdravom "Hristos Vaskrse" i "Vaistinu Vaskrse". Po pravoslavnom običaju, ovaj pozdrav izgovara se sve do Spasovdana, koji se ove godine obeležava 13. juna.

Na Svetli ponedeljak se u mnogim krajevima Srbije organizuju litije, a u nekim vojvođanskim selima zadržao se običaj da momci u fijakerima obilaze oko devojaka i sa sobom vode tamburaše, ako ne znaju sami da sviraju.

Ove godine se pogodilo tako da na Svetli ponedeljak pada i Đurđevdan, jedna od najvećih slava u Srbiji po broju svečara, pa će na ovaj dan sigurno mnogi ići u goste kod dragih prijatelja i rodbine.

Pročitajte i koji su najvažniji simboli Uskrsa.

BONUS VIDEO

Vaskrse Spas Naš Privatna arhiva

Tekst: Lepa&srećna / B.S.