Pred nama je miholjsko leto, a u oktobru su moguće temperature čak do 28 stepeni Celzijusa, dugoročna je prognoza za jesen Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Sva je prilika da ćemo u lepom vremenu više uživati tokom jesenjih meseci, nego što smo mogli tokom kišnog i prilično varljivog juna i jula.

Prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, još je rano za precizne prognoze, ali na osnovu iskustava prethodnih godina, postalo je uobičajeno da u septembru i oktobru imamo niz toplih i sunčanih dana, bez padavina, te ih možemo očekivati i ove godine.

- Druga polovina leta će svakako biti stabilnija od vremenskih uslova koje smo imali u junu i julu. Kao što vidite, avgust je već prilično stabilan i tako će i biti do kraja meseca, uz povremene pljuskove lokalnog karaktera - kaže Đurić.

PROČITAJTE JOŠ: BESPLATNA STRUJA ZA VEĆI BROJ DOMAĆINSTAVA U SRBIJI: evo ko ima pravo na besplatne kilovate

Ipak, pozno leto je postalo "trend" poslednjih nekoliko godina, pa se letnje vreme može očekivati i do polovine oktobra, kaže meteorolog.

- Može da se dogodi da u nizu bude nekoliko dana sa temperaturama i iznad 25 stepeni, čak oko 27-28 - napominje Đurić.

Kako se navodi u sezonskoj prognozi RHMZ, koja se može videti na njihovom sajtu, prognozira se prosečno topao i prosečno suv septembar, a ista najava važi i za oktobar, uz napomenu da će tokom ovog meseca biti miholjsko leto.

Srednje temperaturne vrednosti biće blago iznad višegodišnjih proseka, dok će suma padavina, kako se to stručno naziva, biti ispod proseka.

Nakon toga sledi novembar tokom kog će i srednja mesečna temperatura i količina padavina biti u granicama višegodišnjeg proseka, navodi se u sezonskoj prognozi RHMZ.

Iako se čini da je leto tek počelo, jer su tokom juna i jula izuzetno topli dani bili retka pojava, a sunčano vreme smenjivalo se sa kišnim periodima, iz Klimatskog centra RHMZ-a kažu da leto, ipak, nije zakasnilo.

PROČITAJTE JOŠ: ZAŠTO RASTE CENA STANOVA U BEOGRADU: evo koje su najskuplje a koje najjeftinije lokacije

- Posmatrajući minimalnu noćnu temperaturu, jun i jul 2018. godine rangiraju se kao peti najtopliji u poslednjih 38 godina. Bili su kišoviti i oblačni, što je uticalo da maksimalna temperatura bude niža. S druge strane, zbog velike vlažnosti, toplotni indeks, odnosno osećaj toplote, bio je visok - objasnio je Goran Pejanović iz Klimatskog centra.

U tom smislu, procenjuje se da će zbir na kraju leta iznositi više od 50 dana tokom kojih će subjektivni osećaj iznositi više od 30 stepeni.

Pejanović je ovogodišnje vremenske uslove suprotstavio onima iz 2017. godine, koja je bila sušna i topla, te su zbog malo padavina minimalne i maksimalne temperature bile visoke.

Tekst: M.M.

Izvor: Blic