"Prvo se javila glavobolja, zatim osip, i već kroz tri dana nije mogla da stoji. Bila je u užasnom stanju, a sada je u bolnici i ima upalu mozga", prava je drama kroz koju Beograđanka A. L. trentuno prolazi zajedno sa majkom koja se ovih dana zarazila groznicom Zapadnog Nila.

- Problem je što je ovaj virus nepredvidiv, sve možđe da bude u redu, pa da se čovek odjednom sruši. Mama je trenutno stabilno, ali smo u velikom strahu da se stanje ne pogorša - priča A. L. iz Beograda, čija 69-godišnja majka leži na Infektivnoj klinici u Beogradu.

Po njenim rečima, nakon glavobolje i osipa po leđima, nesrećna žena je otišla kod lekara. Doktor je zaključio da je u pitanju alergija na sunce, za šta je prepisao lek, međutim stanje se ubrzo pogoršalo.

PROČITAJTE JOŠ: ALARMANTNA DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA: temperature će naglo porasti na Zapadnom Balkanu, a evo kako će to uticati na zdravlje i hranu

- Počela je da povraća, nije mogla da zadrži u sebi ni čašu vode, javila se i visoka temperatura i pritisak joj je skočio na 210. Varljivo je što simptomi deluju kao običan grip. Ali onda se stanje naglo pogoršalo, nije mogla da hoda, padala joj je glava, bila je jako bleda, u roku od tri dana se stanje pogoršalo do neverovatnih razmera - priča zabrinuta ćerka.

Stanje joj je dodatno bilo pogrošano jer je nesrećna žena tek nedavno saznala da ima hipertenziju, ali terapiju za tu bolest nije još počela da uzima. Osim toga, kako kaže A. L, majka imai povišen šećer u krvi.

Po njenim rečima, iako se stanje njene majke nije pogoršavalo od kada je po nadzorom lekara, prve dve nedelje bolesti su najkritičnije, i porodica je i dalje veoma zabrinuta.

- Ne mogu da objasnim kakvu sam traumu pretrpela, užasno je gledati nekog ko vam je drag da se toliko muči, i to zbog nečeg tako banalnog kao što je komarac - ispričala je ona.

Kako kaže, veoma je frustrirana zbog toga.

- Zvala sam Zavod za biocide da im prijavim lokaciju punu komaraca i gde se najverovatnije i zarazila - priča ova Beograđanka.

Majka naše sagovornice stanuje na Paliluli, na kojoj je zabeleženo najveće prisustvo zaraženih komaraca, a po rečima A. L, zaprašivano je u kraju u kome žive, ali među samim zgradama ima dosta zelenila, te ona pretpostavlja da bi zaprašivanje trebalo da bude intenzivnije.

PROČITAJTE JOŠ: BATUT UPOZORAVA! VIRUS ZAPADNOG NILA ŠIRI SE SRBIJOM: evo u kojim gradovima ima najviše zaraženih komaraca

- Stvar je u tome što sam i ranije čula za virus Zapadnog Nila, čak i za to da ljudi oboljevaju i umiru, ali jednostavno nisam obratila pažnju. Dok nesreća ne dobije neko lice, svi smo statistika - kaže naša sagovornica.

Zapravo, to je razlog zbog kog želi da upozori ljude da povedu više računa o zaštiti od komaraca.

- Možda smo i mi mogli da uradimo nešto. Ne znam, potpuno sam sluđena, nakon svega. Sreća te je mama jaka, nadamo se da neće biti posledica, ali upala mozga je ozbiljno stanje, pa ni mi ni lekari ne smemo da prognoziramo ništa - zaključuje A. L.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" objašnjava da su virusu Zapadnog Nila najpodložnije osobe starije od 65 godina, koje boluju od hroničnih bolesti, i to upravo kombinacije hipertenzije i dijabetesa, a baš toj kategoriji pripada majka naše sagovornice.

Tekst:  M. Milojković

Izvor: Blic