Iako je prošlo vreme kada su knjige bile jedini izvor zabave i prozor u svet, to nikako ne znači da ih treba zaboraviti i preći na ekrane. Dodir s knjigama pogotovo je važan u detinjstvu jer se tada formiraju čitalačke navike. Kada, međutim, dođe trenutak da dete treba da čita samo, to ne ide uvek lako. Zbog toga roditelji treba da znaju šta je ono što je važno da bi čitalac-početnik radosno započeo samostalno druženje s junacima iz sveta kniga. Na koji način privoleti dete da se zainteresuje za knjige i kako da mu odaberete odgovarajuća izdanja- savetuju pisac za decu Vesna Vidojević Gajović i bibliotekarka Violeta Đorđević.

- Kada pišem za mlađu decu, razmišljam o temama koje su njima zanimljive i razumljive. Trudim se da im priče ili romani drže pažnju, da se posle svake pročitane stranice pitaju šta je posle bilo. Knjiga mora da bude iskrena, da joj deca veruju, da govori o nečemu što ne znaju, a interesuje ih. Mora da bude maštovita, duhovita i kreativna. Mada se čini da su današnja deca zahtevnija, ona su samo radoznalci koji traže odgovore, pažnju i ljubav- kaže Vesna Vidojević Gajović, autorka knjige Prvo letovanje jednog mačka.

PROČITAJTE JOŠ: RODITELJI, NEMOJTE KRIVITI DECU ZA OVO: ovi su pravi uzroci izliva besa kod vašeg deteta

Mada ukoričene priče možda neće biti na prvi pogled privlačne kao tablet, knjiga je nezamenljiva u procesu odrastanja.

- Svako čitalačko iskustvo širi vidike. Knjiga nam pomaže da razmišljamo, maštamo, oplemenjuje nas i pruža odgovore na mnoga pitanja. Svako pročitano štivo u detinjstvu traje u nama ceo život. Deca rastu s knjigama i zato svaki period zahteva drugačiju literaturu. Prvo čitalačko iskustvo je veoma važno i od njega zavisi odnos prema pisanoj reči u budućnosti. Za početak, čitajte i vi. Ako dete vidi roditelje da čitaju, radije će i samo početi da čita - ističe autorka.

Pošto im je lakše da slušaju druge kako im čitaju, mnoga deca odlažu trenutak samostalnog čitanja. Poslužite se malim trikom. Pročitajte detetu prvo poglavlje, pa kad se zainteresuje, recite mu da nastavi samo ako ga zanima šta će dalje biti.

- Decu stalno optužuju kako ne vole da čitaju. I u moje vreme je bilo pravih čitača i onih koji to nisu. Izaberite knjigu, uvedite dete u njenu sadržinu i videćete rezultat. Kasnije s detetom razgovarajte o onome što je pročitalo- savetuje Vesna Vidojević Gajović.

Na sledećoj strani bibliotekarka otkriva kako da izaberete pravu knijigu za svoje dete!

PageBreak

Bibliotekarka Violeta Đorđević sa dečjeg odeljenja Biblioteke grada Beograda dala je savete roditeljima kako da u moru knjiga na policama knjižara izaberu onu koja će zainteresovati dete:

- Bolje je kada knjiga ima više kraćih poglavlja, jer kod dece stvara osećaj da brže odmiču sa čitanjem

- Obavezne su ilustracije, kao i to da nema previše teksta.

- Važno je da knjiga bude napisana krupnim i čitkim slovima

- Deca, kao i odrasli, vole zanimljive i šarene korice i često prema njima odlučuju da li će neku knjigu uzeti. (Zanimljivo je da se dečaci teško odlučuju za neku knjigu ako su joj korice roze)

Tekst: Vanja Ostojić

Izvor: Lepa & Srećna