Božićne lutke u obliku patuljaka stavljaju se, po običaju, u dečju sobu oko mesec dana pre novogodišnjih praznika. Na Zapadu deca uživaju u priči kako ovi "mališani" u crvenom posmatraju njihovo ponašanje tokom dana, a onda noću nose izveštaj o tome Deda Mrazu. Od izveštaja zavisi da li dete dobiti poklon. 

Ujutru se, prema priči, patuljci "vraćaju" na neko drugo mesto, ali nastavljaju nadzor nad detetom. Neki roditelji čak idu u takvu krajnost da svakog dana dodaju poneki detalj kako bi "povratak patuljaka sa Severnog pola" delovao uverljiv - obore nešto na polici, zgužvaju papire na stolu. Međutim, sad je počela pobuna majki protiv božićnih patuljaka... evo zašto!

"Ne sviđa mi se što moj sinčić misli da ga neko ocenjuje u svakom terenutku, svakog dana", kaže Tejlor Bil. "On ne mora da se specijalno trudi da bi mogao da uživa u božićnoj magiji."

bozicni patuljak.jpg
Shutterstock , NYC Russ 

Ključna komponenta ove božićne tradicije je baš u tome - da deca poveruju kako će dobiti lepše poklone ako patuljak prenese Deda Mrazu da je dete bilo dobro. Dečji psiholog Trejsi Vilijams kaže da je nešto drugo veći problem.

"Često roditelji kažu da Deda Mraz neće doneti poklone ako dete ne sluša, a to se onda nikad ne dogodi. Uz to, patuljak obično bude u dečjoj sobi samo mesec dana, a roditelj mora da pronađe način da podstakne dete i u drugim mesecima.

Dete će se pitati - zašto moram i sad da budem dobar ako je patuljak otišao", podseća Trejsi. "U moju kuću ova lutka neće ući", kaže majka dvoje dece Zoi Kumfmiler. "Deca moraju da se trude tokom cele godine, a ne da jure neki rezultat pred sam Božić."

Tekst: Lepa&Srećna