Moderni roditelji su sve popustljiviji prema deci, misle njihove bake i deke. Kad mališani tvrdoglavo insistiraju na svojim željama, a naročito kad su te želje neprihvatljive, tate i mame opravdavaju to rečima da "dete ima karakter".

Upravo je ova "floskula" bila inspiracija Vedrani Rudan da iskritikuje popustljivost takvih roditelja. Ne slaže se s takvim vaspitanjem dece. Duhovita kakva uvek jeste, navela je u svom novom tekstu kako je ona izašla "na kraj" sa demonstracijama želja i besa kod svojih unučića.

Pre svega, opisuje kako je izgrdila sina kad je svom dečaku kupio novi mobilni telefon.

"Idiote, sin ti ima sve trojke i dvojku iz matematike, a ti mu kupuješ telefon", opomenula je Vedrana sina. On je odgovorio samo jednom rečju: "Mama!"

"Hteo je da mi nešto kaže, pa se zaustavio. Ima četrdeset i četiri godine i dva metra, što ne znači da mu ja nisam mama", dodaje Vedrana. Ipak, primećuje da i sin i snaja previše opraštaju sinu Kreši i kažu da "mali ima karakter".

dete ima napad besa-min.jpg
Shutterstock  

Danas sva deca imaju “karakter”. Zato je*u mater i oca učiteljima, zato su učiteljice "krave", zato mamu i tatu šalju "u ku*ac" kad im oni, retko, ali ipak, otmu mobilni iz ruke. Krešina cura, zove se Amijanda i naš mali skupa su dve nedelje i tri dana. Juče su to proslavili u piceriji “Hapanjamaama”.

Komad nosi na noktima samo crni lak, u kosi zeleni pramen u šiškama, ružičasti joj seže do pola leđa. Amijanda je, to mi je rekla njena mama, takođe "dete sa karakterom". Ima sve trojke, matematiku ima jedan jer je "veliki tremaroš", a učiteljica je "u klimaksu". "Već", rekla sam, "njihova učiteljica nema ni trideset godina?" "Gospođo, danas se svet brže okreće", reče mi Amijandina mama.

decak napada majku-min.jpg
Shutterstock  

Vedrana ne pristaje na takav pogled na detinjstvo i vaspitavanje dece.

"Kad je mali kod nas ne baca se po podu, ne bulji u telefon, piše zadaću, sam sebi priprema doručak. Jednom sam ga, kad je kao dvogodišnjak dobio napad "karaktera", polila ledenom vodom pa smo to rešili. Moja deca su uz pomoć kutlače jako rano izgubila "karakter". I ćerka i sin su u komunikaciji sa mnom i danas imaju dvoje beskarakterne dece", napisala je Vedrana.