Sastojci:

  • 3 jajeta
  • 1 čaša sitnog šećera
  • 1 čaša svežeg soka od pomorandže
  • 1/2 čaše mleka
  • 1/2 čaše ulja 
  • 2,5 čaše brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • rendana kora od jedne pomorandže
  • kašika maslaca za podmazivanje pleha 
  • 3 kašike šećera u prahu, ili
  • čaša i po svežeg ceđenog soka od pomorandže
  • 2 kašike šećera

PROČITAJTE JOŠ: POSNI JAFA KOLAČ: meki čokoladni dezert sa filom od pomorandže (RECEPT)

Priprema: 

Penasto umutiti jaja sobne temperature i šećer, dodati mleko, ulje, sok i koru od  pomorandže, kratko mutiti a nakon toga dodati prosejano brašno pomešano s praškom za pecivo. Ponovo kratko mutiti mikserom da se dobije glatka masa.  

Pleh srednje veličine ili kalup za tortu premazati maslacem sobne temperature i posuti brašnom. U kalup izručiti testo  i peći oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 170 stepeni, kratko ohladiti i pousti šećerom u prahu.  

U završnoj fazi postoji još jedna varijanta: mlak kolač izbosti čačkalicom pa ga zaliti sokom od pomorandže: dobro promešati čašu i po soka od pomorandže sa dve kašike šećera da se šećer istopi.

PROČITAJTE JOŠ: ŠAMBALI, TURSKI KOLAČ OD GRIZA, POMORANDŽE I LIMUNA: brz i jeftin slatkiš za ljubitelje slatkog testa (RECEPT + BEZ JAJA I BRAŠNA)

Recepte piše: M. Ranisavljević

Izvor: Lepa & Srećna