Prilikom kuvanja i pečenja najčešće koristimo beli šećer dobijen od rafinisane šećerne trske. U proseku čovek godišnje potroši 34 kilograma šećera.

Postoje razne varijante koje možete da koristite kao alternativu za zaslađivanje. Neke od njih imaju i nutritivne prednosti u odnosu na fabrički prerađen šećer.

Kao zaslađivač možete koristiti med, ili izabrati, na primer, steviju - prirodni zaslađivač koji ima veliku moć zaslađivanja a malo kalorija.

Pri korišćenju tečnih sredstava za zaslađivanje u receptu smanjite količinu zaslađivača!

Pogledajte galeriju i saznajte koje prirodne zaslađivače, pored belog šećera, možete koristiti u ishrani.

Tekst: Dragana Gojković

LepaiSrecna Život jeste sladak, ali bez slatkiša se jednostavno ne može! Mnoge stvari, ipak, ne morate da sladite belim šećerom. Postoji mnoštvo prirodnih alternativa koje su zdravije, a slade. Mnoge zamene za šećer imaju intenzivni ukus i pecivu daju posebnu aromu.