Najstariji način ostavljanja voća za zimu je sušenje. Rana jesen je pravo vreme da razmišljamo o tome, dok ga još ima u svežem obliku. Sušeno voće dugo čuva hranljivu vrednost a zahvaljujući šećerima spada u energetski bogatu hranu. 

- Činija sa suvim voćem bi uvek trebalo da bude na stolu, kao odlična zamena za grickalice i slatkiše. Sušenjem,  u voću dolazi do višestruke koncentracije hranljivih materija, osim vitamina C. Pogotovo je dobar izbor pri stresnim situacijama, jer je bogato magnezijumom, koji smiruje, vitaminima B kompleksa koji nam hrane nervni sistem, i gvožđem koje nam daje vitalnost - objašnjava naša sagovornica dr Aleksandra Tošić, lekarka.

Osim što je vrlo ukusno, suvo voće je i veoma zdravo pa predstavlja odličan izvor vitamina i hranljivih materija, posebno u trenucima kada nemate mnogo vremena. Osim toga, kako piše časopis Dejli mejl, zavisno od vašeg zdravstvenog stanja, izborom prave vrste sušenog voća možete učiniti veliku uslugu svom telu.

Pogledajte galeriju fotografija i saznajte koje su lekovite vrednosti suvog voća i kako da sami osušite voće.

Tekst: Vesna Stanimirović

Izvor: Lisa

LepaiSrecna Sušeno voće dugo čuva hranljivu vrednost a zahvaljujući šećerima spada u energetski bogatu hranu. Njegove kalorije nisu "prazne", jer sušeno grožđe, šljive i druge voćke imaju i lekovita svojstva.