Letovanja i putovanja divno su iskustvo pod uslovom da nam mesečni ciklus ne donese neprijatnosti baš kada treba da se opustimo i uživamo.

Prema rezultatima nove medicinske studije objavljenim u maju 2013. godine u američkom časopisu "Kontracepcija", 17 odsto žena je priznalo da koristi hormonsku kontracepciju kako bi odložilo menstruaciju.

Istraživači sa Univerziteta u Oregonu anketirali su 1374 studentkinje koje su koristile kombinovanu hormonsku kontracepciju u poslednjih šest meseci. Polovina njih želela je da uradi to kako ne bi imala briga na odmoru, dok su ostale imale manje uobičajene razloge uključujući lične preferencije ili suzbijanje PMS-a.

Koliko je zapravo bezbedno uzimati i na koji način se koriste ove tablete, čitateljkama Lise objašnjava dr Mima Fazlagić, ginekolog:

“Odlaganje ciklusa je naročito popularno u letnjim mesecima. Najlakše je programirati ciklus ako se koriste kontraceptivne tablete. Tada se produži uzimanje tableta i na taj način odloži ciklus. Ukoliko žena ne uzima kontracepciju tada je tim tabletama nemoguće odložiti ciklus trenutno. Najlakši način odlaganja ciklusa je korišćenjem tableta. Na sledećoj strani pročitajte kako ih treba uzimati.