Neprijatan miris iz usta, poznat kao halitoza, ne mora uvek da bude posledica loše oralne higijene. Iako redovno perete zube, zadah može da potraje zbog dubljih zdravstvenih problema.

Ispostavlja se da je objašnjenje neprijatnog zadaha složenije nego što mnogi misle. Prema stručnjacima, u čak 80–85% slučajeva uzrok se nalazi upravo u usnoj duplji. U preostalima, problem potiče od drugih faktora — poput suvoće usta, bolesti desni ili čak sistemskih stanja.

Pranjem zuba uklanjamo bakterije koje se nakupljaju na ostacima hrane u razgradnji. Te bakterije proizvode sumporne jedinjenja koja izazivaju neprijatan miris. Međutim, pranje nije uvek dovoljno. Ako je prisutan karijes ili parodontoza, bakterije se mogu zavući u duboke džepove desni ili oštećene zube, gde ih četkica ne može dosegnuti.

Još jedan čest uzrok je suvoća usta. Pljuvačka ima ključnu ulogu u održavanju oralne higijene — pomaže u razgradnji hrane, olakšava žvakanje i govor, ispira ostatke i hidrira sluzokožu. Kada žlezde ne proizvode dovoljno pljuvačke, dolazi do suvoće, što pogoduje razmnožavanju bakterija i povećava rizik od neprijatnog daha, karijesa i bolesti desni.

pranje zuba vodica za usta.jpg
Foto: Shutterstock

Na suvoću usta mogu uticati brojni faktori: lekovi, pušenje, konzumacija alkohola, pa čak i stres. Zato, ako primetite da vam dah neprijatno miriše uprkos redovnom pranju zuba, možda je vreme da razmotrite širu sliku — i posetite stomatologa.

Koje zdravstvene tegobe mogu izazvati neprijatan zadah, čak i posle pranja zuba

Jedan od čestih uzroka je gastroezofagealni refluks — poremećaj varenja u kojem se sadržaj želuca vraća u jednjak. Regurgitacija nedovoljno svarene hrane i želudačne kiseline može izazvati zadah, ali i osećaj pečenja u grudima, kao i kiseo ili gorak ukus u ustima.

Postoje i druge bolesti koje menjaju hemijski sastav krvi ili narušavaju ravnotežu bakterija u organizmu, što može uticati na miris daha. Među njima su dijabetes, bubrežna i jetrena insuficijencija, čir na želucu i opstrukcija creva.

Neki mirisi potiču i od hrane — crni i beli luk mogu ostaviti trag u dahu čak i nakon pranja zuba. U slučaju belog luka, miris može trajati i više od jednog dana. Nakon varenja, eterična ulja iz luka prelaze u krvotok i dospevaju do pluća, odakle se izlučuju putem daha.

zadah iz usta 2.jpg
Foto: Shutterstock

Studija iz 2016. godine pokazala je da sirova jabuka, zelena salata i listovi nane mogu neutralisati miris belog luka.

Pušenje je još jedan faktor — dim duvana ostaje u usnoj duplji, isušuje sluzokožu i povećava rizik od parodontalnih bolesti. I suvoća usta i oboljenja desni direktno doprinose halitozi. Evo šta može da pomogne:

  • Nana (menta) Bilo da je sveža ili u obliku čaja, nana osvežava dah i deluje antibakterijski. Možeš je žvakati ili koristiti kao dodatak vodi za ispiranje usta.
  • Voda sa limunom Limun podstiče lučenje pljuvačke, a kisela sredina otežava razmnožavanje bakterija. Idealno je piti je ujutru, pre doručka.
  • Čaj od žalfije Žalfija ima antiseptička svojstva i pomaže kod upala desni. Ispiranje usta mlakim čajem može smanjiti broj bakterija koje izazivaju zadah.
  • Probiotici Jogurt sa živim kulturama može pomoći u balansiranju mikroflore u ustima i crevima, što indirektno utiče na miris daha.
  • Voda, voda, voda Najjednostavnije rešenje: redovno hidriranje. Suva usta su plodno tlo za bakterije, pa je voda prvi korak ka svežem dahu.

Pročitajte i