Postoji mnogo vrsta ajvara: blagi, ljuti, domaći - sa patlidžanom ili od "čistih" paprika, ali ove godine potrošači misle da postoji samo jedan - papreno skup.

Zbog visoke cene paprika, potrebno je dosta novca i da se spremi onaj "domaći", kod kuće, a nabavka kupovnog ajvara predstavlja veliki trošak. Sličnu brigu potrošači brinu i kad je u pitanju kiseli kupus, jer je i cena sirovog kupusa veoma visoka.

Pitali smo prof. dr Jagodu Jorgu koliko su ove dve omiljene zimske salate važne u našoj ishrani - kakva je njihova nutritivna vrednost.

"Pod jedan, to je crvena paprika koja u svega 40 kalorija sadrzi fantastične količine vitamina A - na nivou 200 odsto dnevnih potreba i još neverovatnije količine vitamina C na nivou 400 odsto dnevne potrebe i to ne nestane ni pri procesu spravljanja ajvara", kaže dr Jorga. Po njenim rečima, najbolji je takozvani letnji ajvar koji se sprema bez ili sa jako malo ulja.

ajvar-min.jpg
Shutterstock  

"U suštini je pitanje dodatog ulja osnovni element koji definiše da li ajvar može da se koristi zaista u izobilju ili samo po malo kao namaz. Pored ajvara, tipičan odlični biljni namaz bio bi i pindžur i ja ih gotovo svakome preporučujem", kaže naša specijalistkinja za ishranu.

Ona podseća da je i kiseli kupus jedna od namirnica koja treba da bude na jelovniku gotovo svaki dan u zimskim i ranim prolećnim mesecima.

"To je jedna od retkih probiotskih namirnica - ono kad vam prepišu probiotik - a vi lepo, svakodnevno, pojedite kiseli kupus kao salatu. Jedini problem može biti relativno velika količina soli", kaže dr Jorga, ali i za njega ona ima lako rešenje: "Držite kupus u većem sudu sa vodom pa ga isperite pre upotrebe. I još nešto - ne dodajte so u sarmu ili podvarak!"

kiseli kupus-min.jpg
Shutterstock  

Profesorka Jorga upozorava da turšija, zbog načina pripreme, koji podrazumeva upotrebu sirćeta i soli, nije isto što i kiseli kupus, te je treba koristiti "začinski" uz neko drugo sveže povrće.

Da biste uravnotežili kućni budžet, a osigurali kvalitetnu ishranu, dopunite je i drugim namirnicama. Kao "zvezdu" zimske sezone, dr Jorga preporučuje bundevu, zahvalnu zbog niske kalorijske vrednosti i raznovrsnosti upotrebe - jedite je pečenu u rerni, skuvanu u čorbi ili se zasladite bundevarom. Pročitajte i recept za makedonski ajvar - zovu ga "kralj zimnice".

BONUS VIDEO:

kurir televizija POBEDNIK TAMIČENJA U SPREMANJU AJVARA OTKRIO TAJNU SAVRŠENOG RECEPTA! Samo jedno je važno, sve ostalo je stvar ukusa