Problemi sa probavom često izazivaju nervozu, loše raspoloženje i slične probleme. Niket Sonpal je gastroenterolog i podelio je 3 najvažnije stvari koje bi trebalo da usvojite, ako brinete o zdravlju creva.

1. Namirnice

Sonpal predlaže da uvrstite više probiotika, prebiotika i antioksidanasa u ishranu. Unosite više fermentisane hrane i pića kao i vlakna, koja se nalaze u jabukama, kiselom kupusu, špargli, belom luku, lisnatom povrću, artičoki i bananama. Dobri izori antioksidanasa, prema Sonpalu su bobice, losos, spanać, crvene paprike, tamna čokolada i kurkuma.

2. Kretanje

Sonlap podseća koliko je svakodnevno kretanje važno. Ne morate da odvojite previše vremena, dovoljno je i 20 minuta dnevno. Takođe, to ne moraju da budu intenzivni treninzi, dovoljno je da odete u šetnju ili da odradite lagane vežbe kod kuće.

Šetnja 3.jpg
Shutterstock  Žena u šetnji

3. Oslobađanje stresa

Gastroenterolog navodi da je mentalno zdravlje povezano sa zdravljem creva, pa je izuzetno važno da kontrolišete svakodnevni stres.

"Odvojite vreme za jogu, terapiju, vežbe mentalnog zdravlja i vođenje ljubavi, sve što može da vam pomogne da se oslobodite stresa", savetuje lekar.

Pogledajte i 5 namirnica koje su glavni krivci za zatvor.

BONUS VIDEO:

OVO POVRĆE JEDINO NA SVETU SADRŽI MOĆNI PRIRODNI PROBIOTIK! Dr Perišić: Do maja ga treba jesti pre SVAKOG obilnijeg obroka Kurir teleivizija

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.