Svakog šestog čoveka na svetu bar jednom zaboli glava tokom dana, pokazalo je jedno istraživanje prošle godine. Ako ste i vi u ovoj masi ljudi, sigurno će vam biti korisno da saznate više o prirodnim načinima da se oslobodite neprijatnog bola.

Najveći broj ljudi će se odlučiti za brzo rešenje, u vidu paracetamola, ibuprofena ili nekog drugog analgetika, ali neke vrste glavobolje mogu da se reše i drugačije.

1. Izmasirajte vrat.

Opuštanje mišića vrata i leđa naročito pomaže ako patite od tenzione glavobolje. Takođe, vrhovima prstiju ispritiskajte koren lobanje, a može biti dovoljno i po samo par minuta ovakve masaže.

2. Ojačajte vratne mišiće.

Provedite barem minut-dva dnevno u ciljanim vežbama. Možete da ih radite i sedeći, na primer, tako što ćete prisloniti dlan na obraz i uho, pa ga pritiskati glavom tako da osetite otpor. Gurajte desetak sekundi pa promenite stranu.

glavobolja-shutterstock_1297116610.jpg
Shutterstock  

3. Pijte više vode.

Dehidratacija vrlo često može da izazove glavobolju. Trudite se da svakog dana popijete barem 8 velikih čaša vode. Ako ste propustili da to činite nekoliko sati i ako onda osetite glavobolju, pokušajte da prvo popijete čašu-dve vode pre nego što se odlučite za analgetik. Pijte polako, gutljaj po gutljaj, na minut-dva, kako bi se tkiva polako hidrirala ponovo.

4. Naspavajte se.

Brojne studije ističu zdravstvenu važnost dovoljnog spavanja. Preporuke se razlikuju, pa se za uzrast od 18 do 80 godina savetuje od 6 do 11 sati sna. Uži prosek bi bio između 7 i 9 sati, a najvažnije je da se vi osećate potpuno odmorni.

5. Proverite stanje zuba.

Često se događa da jutarnja glavobolja ima koren u stezanju vilica koje se događa tokom sna. Proverite kod svog stomatologa u kakvom su vam stanju vilice i zatražite, eventualno, štitnik za zube koji će vam pomoći da se rešite ovog problema.

Tekst: Lepa&Srećna