Iako je prirodan proces, menopauzu većina žena ne doživi lako. Obično se dešava između 45. i 55. godine starosti, a ono što je sigurno je da to čeka baš svaku ženu. Posebno je teško ako se dogodi daleko ranije, kao što je to bio slučaj sa pevačicom Gocom Lazarević. Ona je prestala je da dobija mesečni ciklus u ranim tridesetim, a uzročnik je, kako Goca kaže - stres.

"Sa 32 godine sam ušla u menopauzu. Srećom sam rodila decu pre toga. Mislim da je uzročnik toga stres. Ono što je neprijatno u tom dobu je to iznenadno, neprekidno znojenje. Adrenalin jako radi. To je vrlo neprijatno pred publikom, kamerama, ali živ se čovek na sve navikne. Tek kada sam imala 40 godina su mi skrenuli pažnju na to. Veštački su mi tada izazivali ciklus sve do 50 godine života, hormonskom terapijom. Plašila sam se da mi se ne promeni glas, to mi je bio neki osnovni problem i briga. Živela sam u velikom stresu, mislila sam samo kako da prevaziđem taj problem",  ispričala je Goca Lazarević u emisiji "RTS ordinacija".

goca lazarevic
Printscreen/ YouTube Glamur TV Happy 

Tokom hormonske terapije koju je primala, primetila je da su joj se pojavili problemi sa kostima.

"Jedino što sam primetila je da nemam valunge. Plašila sam se, jer sam sklona kostoboljama, lomila sam mnogo puta kosti nakon te 32 godine", ispričala je Goca.

Rana menopauza nije preterano česta - oko pet odsto žena završi sa menstrualnim ciklusima pre 45. godine, a samo jedan odsto i pre 40.

Najveći broj žena će u menopauzu ući do 54. godine, a samo pet odsto u nju uđe posle ovog roka. Kod većine žena će se primetiti da termini počinju da variraju, pa i one kojima je nekad menstruacija bila uvek "u isti dan" sada čekaju i po nekoliko dana. To se dešava zato što rezerva jajnih ćelija dostiže kritično nizak nivo.

Četiri glavna simptoma početka menopauze su:

  • talasi vrućine
  • noćno znojeje
  • nesanica
  • promena raspoloženja i razdražljivost

One žene koje su ranije imale periode depresivnosti mogu ući u veći rizik od depresije tokom ove tranzicije. Čak i one koje to nisu nikad doživele, sad mogu da iskuse ozbiljne simptome. Javljaju se: bol u zglobovima, glavobolja, migrena, rastresenost.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna