Postoji više od 200 vrsta karcinoma i oni mogu brojne, veoma različite simptome. Ponekad su simptomi konkretno vezani za neki deo tela, kao što je koža ili trbušna duplja.

Međutim, znaci raka mogu biti i veoma neodređeni, kao što je umor, gubitak telesne težine i neobjašnjivi bol.

Neki simptomi karcinoma su bolje poznati ljudima - na primer, kvržica u grudima je kod žena veoma često simptom raka dojke. Međutim, nije kod svake žene tako niti je svaka kvržica znak maligne bolesti.

Zato je važno da pratite šta je ono što je normalno za vas i da se obratite lekaru kadgod primetite nešto neuobičajeno. Nevolja je kad neke tegobe postanu "uobičajene", kao što je to jutarnji kašalj za pušače. S obzirom na to da, posle nekoliko sati bez cigareta, pluća povrate sposobnost da izbacuju hemikalije, ona se bore da se očiste putem kašlja.

zena kaslje.jpg
Shutterstock  

Pušačima se to dešava svakog jutra, pa često ne mogu da procene kad je kašalj zapravo simptom raka pluća. Međutim, lekari upozoravaju da svaki kašalj koji traje duže od dve nedelje mora biti ispitan.

Jutarnji umor je, takođe, tegoba na koju treba obratiti pažnju. Nije retkost da se ljudi osećaju sanjivi ili su im mišići malo ukočeni, a umor je tipičan i ako se nisu dobro naspavali. Međutim, ako se taj umor nastavlja i tokom dana ili ga osećate mada ste dovoljno sati proveli u snu, morate kod lekara. 

zena u krevetu 2.jpg
Shutterstock  

Na kraju, buđenje u posteljini vlažnoj od znoja takođe nije dobar znak. Ne treba da brinete previše ako ste žena u menopauzi pa imate valunge i danju, ali za sve druge je često noćno znojenje simptom koji može da ukazuje na rak ili neku težu infekciju. U oba slučaja, poseta lekaru je neophodna. Pročitajte i kako je poznata voditeljka pobedila rak štitne žlezde.

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.