Nije lako da napravite dobar izbor obroka ako želite da se zdravo hranite i jelovnik bazirate na namirnicama koje imaju malo kalorija. Kod jednih je sadržaj vidljiv na prvi pogled, dok je kod drugih teško pretpostaviti šta sve "kriju". Tako je kod nekih namirnica očigledno da sadrže dosta šećera, ali iznenađuje da pored toga imaju i visok sadržaj masti. To ih čini pravim "kalorijskim bombama", a često se nađu u svakodnevnoj ishrani.

1. Mafini

Iako su vrlo primamljivi i za mnoge predstavljaju idealan doručak, mafini sa voćem su veoma kalorični. Pored šećera, koji se podrazumeva, u jednom mafinu može naći i do 15 grama masti. Ova poslastica u proseku ima oko 280 kalorija, zato pokušajte da je zaobiđete ili da pronađete zdraviju verziju sa integralnim brašnom ili bez šećera.

2. Voćni jogurt

Ako je i vama ovo čest izbor kada poželite da se zasladite na zdrav način i osvežite bez griže savesti, razmislite još jednom. Voćni jogurt najčešće ima visok sadržaj dodatog šećera, što ga čini ukusnim, ali i veoma kaloričnim. Obavezno pročitajte sastav jogurta pri kupovini i birajte onaj sa manje šećera. Takođe, možete ga sami napraviti, kod kuće, kombinujući samo voće i jogurt.

3. Suhomesnati proizvodi

Suhomesnati proizvodi su praktično rešenje kada vam treba brz doručak ili da nešto prezalogajite "na brzinu". Ipak, oni vrlo često imaju visoku kalorijsku vrednost, koja može da varira u zavisnosti od vrste ovih proizvoda. Potrudite se da napravite zdraviji izbor: umesto kobasica sa visokim sadržajem masti i soli, birajte niskomasnu šunku ili pileća prsa. 

4. Žumance

U proseku, žumance sadrži oko 5 grama masti, dok belance ima samo 14 kalorija i nema masti. Ipak, pre nego što se odlučite da za doručak pripremite samo belanca, setite se da žumanca sadrže čitav niz minerala i vitamina, među kojima su A, D i E, što ne bi trebalo da zanemarite. Ako odaberete da kuvate jaja, umesto da ih pržite, možete da izbegnete bespotrebne kalorije  a dobijete sve korisne nutrijente iz ove namirnice. 

5. Jogurt

Danas na tržištu možete da pronađete veliki broj nemasnih jogurta, ali tu su i oni drugi, kremasti, koji mogu imati i do 10% masti. Budite pažljivi kada kupujete ovaj proizvod. Čitajte deklaraciju i odaberite onaj koji ima nizak sadržaj masti i šećera.

6. Granola (hrskavi musli)

Ovaj doručak bi mnogima bio sinonim zdravog doručka, sa niskim sadržajem masti i kalorija. Međutim, prosečna porcija granole (od oko 40 grama) može imati i do 180 kalorija i 8.2 grama masti. Dodavanjem mleka, dodaju se i dodatne kalorije. I u ovom slučaju možete poboljšati obrok i učiniti ga manje kaloričnim: odaberite mleko sa niskim sadržajem masti, kao i vrstu muslija koji ima najmanje kalorija.

7. Bar od žitarica

Masti se često nalaze u ovim štanglicama kako bi držale žitarice na okupu, zajedno sa šećerom, tako da ova poslastica zdravog izgleda može imati mnogo kalorija. Postoje različite vrste, pa pri kupovini uvek možete birati one sa nižim sadržajem masti i šećera, a dobra opcija je i da ih napravite samostalno uz proveren recept.

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.

BONUS VIDEO:

ŽESTOK SUKOB NUTRICIONISTA ZBOG SLANINE! Jedan je veliča, a drugi OŠTRO protiv: BOLJE jedite orahe! Kurir televizija