Premda više od 10 miliona ljudi na svetu boluje od Parkinsonove bolesti, mnogi su za ovu bolest čuli tek kad je od nje oboleo čuveni bokser Mohamed Ali.

Interesovanje javnosti bude podstaknuto samo kad neka slavna ličnost progovori o njoj, kao što je, na primer, glumac Majkl Foks. Ovo je dijagnoza sa kojom je teško živeti, a Foks je posvetio čitav svoj život unapređenju istraživanja ove bolesti.

Parkinsonovu bolest izaziva gubitak nervnih ćelija u delu mozga koji je zadužen za proizvodnju dopamina. Ova hemikalija prenosi poruke između mozga i nervnog sistema koji kontroliše pokrete tela.

majkl foks 0791922555-min.jpg
Profimedia 

Kad dopamina ima manje, pokreti postaju usporeni. Simptomi Parkinsonove bolesti se veoma polako razvijaju, a o uzroku se još ne zna dovoljno.

Veruje se da je on u kombinaciji genetskih faktora i okruženja, a pretpostavka je da bi i pesticidi i herbicidi, kao i izduvni gasovi vozila u gradovima mogli biti krivi.

Parkinsonova bolest je jedan od tipova parkinsonizma, a drugi mogu biti izazvani i nekim lekovima, serijom malih moždanih udara zbog cerebrovaskularnih bolesti i tome slično.

tremor ruku parkinson 2.jpg
Shutterstock  

Glavni simptomi Parkinsonove bolesti su drhtanje ruku (tremor), usporenost pokreta i ukočenost mišića. Oboleli imaju problema sa ravnotežom, pa dolazi do padova i povreda.

Može se razviti i anosmija - gubitak čula mirisa, a njegova pojava pre drugih simptoma može da upozori na nastupajuću bolest. Među ranim simptomima su i promene u glasu - oboleli govori tiho ili duboko, a teško menja izraze lica pa deluje kao da se "zaledilo".

Zbog problema sa pokretima ruku, menja se i rukopis pa su slova sve sitnija. Parkinsonova bolest može da izazove i konstipaciju, ali i teškoće u kontroli mokrenja. Od psihičkih tegoba mogu se javiti depresija, anksioznost, demencija pa i promene ličnosti.

Terapija je, pre svega, suportivna i omogućava lakši život s Parkinsonovom bolešću. Lekar će dati i savete u vezi s ishranom, dok se tegobe pri govoru i gutanju mogu ublažiti posebnim vežbama.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

PESTICIDI U ORZANIZMU MOGU DA IZAZOVU ALCHAJMEROVU ILI PARKINSONOVU BOLEST! Kurir televizija