Bol u grudima može da ukaže na srčani udar, kako kod žena, tako i kod muškaraca. On može da se javi i zbog gorušice, problema sa plućima i nekih drugih oboljenja.

Svako ko oseti bol u grudima treba da potraži hitnu medicinsku pomoć ukoliko tegobe potraju duže od nekoliko minuta ili se ciklično ponavljaju.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti i preventivu, svaka četvrta smrt muškaraca i svaka peta smrt žena izazvana je nekim srčanim oboljenjem. Među njima je i srčani udar.

srcani udar bol u ruci
Shutterstock  

Simptomi srčanog udara se razlikuju kod muškaraca i žena. dok se kod muškaraca često javlja snažan pritisak u grudima, žene osećaju vrtoglavicu, umor i mučninu. Kod njih se javlja bol u rukama i to ne samo u levoj, kako mnogi misle.

Žena oseća i bol u vratu, stomaku, leđima ili donjoj vilici. Može se desiti i da je oblije hladan znoj, otežano diše, a u grudima ima osećaj stezanja.

zenu-oblio-hladan-znoj-srcani-udar.jpg
Shutterstock  

Bol u grudima može da bude izazvan i miokarditisom (upalom srčanog mišića) ili perikarditisom (upalom srčane maramice), kao i kardiomiopatijom ili anginom pektoris. I neki gastrointestinalni problemi dovode do sličnog simptoma - refluks (GERD), upala pankreasa ili žučne kese, kao i pojava kamena u žuči.

Od plućnih bolesti, bol u grudima se javlja kod bronhitisa, upale pluća i embolije.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

"ČESTO KAŽEMO UMRO JE OD INFARKTA, A ZAPRAVO JE NEŠTO DRUGO U PITANJU!" Doktor savetuje: Jednom godišnje, sat vremena radite OVO Kurir televizija