"Toliko sam tužan što ga vidim takvog", "Ne mogu da verujem koliko je bolest odmakla", "Stvarno mi se kida srce", neki su od brojnih komentara sa društvenih mreža na kojima je objavljen novi snimak Majkla Foksa, obolelog od Parkinsonove bolesti. Simptomi ove bolesti su veoma teški u odmakloj fazi - izmenjeno držanje, loša ravnoteža, drhtavica, ukočen izraz lica. 

Čuveni glumac je snimljen na Konvenciji komičara u Njujorku, gde se sreo sa Kristoferom Lojdom, takođe zvezdom legendarnog filma "Povratak u budućnost". Snimak na kojem se dvojica glumaca grle, 37 godina nakon zajedničkog blokbastera, izazvao je ovacije prisutnih gledalaca. Instagram, Fejsbuk i Tviter gore od komentara na ovaj snimak.

Kristofer i Majkl su govorili ne samo o snimanju filma, već i o svojoj karijeri ali i velikom prijateljstvu. "Kris mi je mnogo značio, kao i svi vi koji ste mi dali `glas` i tako omogućili da pomažem drugim ljudima", izjavio je Foks.

Glumcu je otkrivena Parkinsonova bolest kad je imao samo 29 godina. Bio je tada na vrhuncu karijere, a lekari su mu rekli da će morati u penziju za, najviše, deset godina. Međutim, od te 1991. godine, on je nastavio da radi sve do 2020. godine.

majkl foks 0378654048.jpg
Profimedia 

Osnovao je i fondaciju, najveću na svetu, za istraživanje Parkinsonove bolesti o kojoj se i dalje ne zna dovoljno. Ipak, dokaz da ima napretka je i sama činjenica da je Majkl i dalje s publikom. "Pre samo petnaest godina ne bih bio u stanju ni da sedim ovoliko dugo", objasnio je glumac.

majkl foks 0729362016.jpg
Profimedia 

Za fondaciju koja se bori da nađe lek, Majkl je uspeo da sakupi čak milijardu dolara. Priznaje da je imao velike krize, da mu je često bilo teško da nađe razloga za optimizam. Međutim, u takvim situacijama uvek razmišlja o tome na čemu je sve zahvalan.

"Mama je bila knjigovođa, a tata dispečer u policiji. Običan svet. A onda su dobili ovog ludog sina koji je thteo da se bavi i glumom i muzikom i nisu znali šta ih je snašlo, ali su našli način da mi pomognu", ispričao je Majkl.

"Imam Parkinsonovu bolest već 30 godina... mislim da je ona deo mog života, to je ono što ja jesam i ponekad je to prava borba. Neću da lažem, stvarno je teško ustati i spremiti se i izaći u svet", kazao je glumac nedavno.

Koliko je bio dirljiv njegov susret sa Krisom iz filma "Povratak u budućnost" pogledajte i sami!

Tekst: Lepa&Srećna