Kad je čovek mlad, telo mu je fleksibilno na najrazličije načine - može da se sagne više nego starije osobe, ali se i metabolizam prilagođava lako na sagorevanje kalorija iz različitih izvora.

Da li jedete namirnice sa više masti ili one sa ugljenim hidratima? Mnogi ne znaju da mlad organizam s lakoćom prihvata i jedan i drugi izvor, ali kad ostarimo, postajemo i metabolički nefleksibilni.

Da bismo održali sposobnost prilagođavanja metabolizma, dobro je da telo s vremena na vreme "zbunjujemo". To znači da treba menjati i broj kalorija i vrstu namirnica koje jedemo svakog dana.

kolaci.jpg
Shutterstock  

"Kad se telo zakoči na platou koji često muči osobe na dijeti ili u treningu, treba ga izazvati - i fizički i metabolički", kaže dr Ian Smit. Jedan od načina je ciklična dijeta sa ugljenim hidratima. "Svake nedelje počinjete sa ishranom bogatom ugljenim hidratima i to traje dva dana", kaže dr Smit, autor knjige i dijete "Met-Fleks".

dijeta 2.jpg
Shutterstock  

"Zatim sledi pet dana ishrane s malim količinama ugljenih hidrata, ali ne treba ovo brkati sa keto dijetom", objašnjava on. "Nema potrebe da telo stalno bude u ketozi. Naprotiv, ciklično ulazite u nju i izlazite iz nje, kako biste podstakli telo da se ponovo fleksibilno koristi energijom iz masnoće i iz ugljenih hidrata."

Ovakve promene su, tvrdi više nutricionista, izvanredne za izlazak iz stagnacije i nastavak mršavljenja. Zato, ako ste već uspeli da se oslobodite dela viška, a zatim zastali i kazaljka na vagi "ne mrda", pokušajte sa ovom dijetom.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

ISHRANA Kurir TV