Nadutost stomaka može biti znak nekog oboljenja, ali je u većini slučajeva samo trenutna reakcija organizma na pojedine spoljašnje faktore koji su imali uticaj na telo.

Kako navode stručnjaci, postoji nekoliko vrsta čajeva koji imaju efekta na izbacivanje gasova iz stomaka i smanjivanje osećaja nadutosti, a među njima su čaj od komorača i čaj od kamilice. Komorač je biljka koja sadrži enzime koji pomažu prilikom razgradnje hrane i povoljno utiču na smanjenje osećaja nadutosti u stomaku, dok kamilica ima relaksirajuće dejstvo, te se i ovaj čaj preporučuje u slučaju grčeva i nadutosti, koje blagovremeno otklanja.

zenu boli stomak 0580444618.jpg
Profimedia 

Još jedan prirodan način da se oslobodite gasova jeste menta. Menta sadrži mentol, aktivni sastojak koji ima analgetska i antispazmodična svojstva, što pomaže u ublažavanju grčeva i nadutosti. Ova biljka pomaže i u poboljšanju probave i smanjenju zatvora.

Na listi prirodnih lekova koji se mogu koristiti za otklanjanje nadutosti u stomaku nalazi se i kim. Ova biljka pomaže kod sporog varenja, gasova i nadutosti, a da bi se efekti što bolje i brže osetili neophodno je zrna kima izgnječiti, jer se na ovaj način oslobađaju eterična ulja koja povoljno utiču na organizam.

bol-stomak-promo.jpg
Profimedia 

Poznato je, takođe, i dejstvo probiotika na ublažavanje simptoma nadutosti i gasova u stomaku. Probiotici su živi mikroorganizmi koji se koriste kao suplementi za poboljšanje zdravlja creva i podsticanje probave, a ima ih u namirnicama kao što su jogurt, kefir i razni drugi fermentisani proizvodi, ili se mogu koristiti kao suplementi u obliku kapsula.

Postoji nekoliko vrsta namirnica koje izazivaju osećaj nadutosti u stomaku, koje bi stoga trebalo izbegavati, a među njima se nalaze namirnice koje sadrže visok nivo vlakana, šećera, laktozu, gluten kao i gazirana pića.

Među namirnicama sa visokim nivoom vlakana su grašak, kupus, luk i kikiriki, dok su mleko i mlečni proizvodi namirnice sa visokim nivom laktoze i često izazivaju osećaj težine u stomaku. Hleb, testo, slatkiši i gazirana pića takođe mogu izazvati nadimanje stomaka i stvaranje gasova ukoliko se konzumiraju u prevelikim količinama.

Tekst: Lepa&Srećna