Stomačni grip izaziva norovirus, veoma infektivan virus koji dovodi do neprijatnih simptoma - bolova u stomaku i dijareje. Ovi simptomi obično traju oko tri dana, mada vreme oporavka zavisi i od prethodnog stanja organizma.

Lekari kažu da se ove godine javlja nešto veći broj pacijenata obolelih od stomačnog virusa, a mogući razlog su i manje mere opreza nego što je bio slučaj u doba straha od korona virusa.

Norovirus se prenosi veoma lako, obično prljavim rukama, a posebno se širi kroz dečje zajednice kao i porodična domaćinstva. Potrebna je veoma mala količina virusa da bi se neko zarazio.

Prve tegobe uključuju mučninu i povraćanje, dijareju i bolne grčeve u stomaku. Ukoliko nije sasvim sigurno da li je reč o stomačnom virusu ili trovanju hranom, potvrdu da je pacijent inficiran daju simptomi glavobolje i bolova u mišićima.

deca jedu sendvice-min.jpg
Shuttestock 

Još jedan pokazatelj može biti koristan u postavljanju dijagnoze - za razvijanje simptoma gripa potrebno je obično između 12 i 48 sati, dok će "pokvaren stomak" reagovati već par sati posle uzimanja neadekvatne hrane.

Za stomačni virus se obično preporučuje ležanje i odmor uz takozvanu "belu dijetu" - bareni krompir, bareni pirinač i voda u kojoj se on kuvao. Najvažnije je nadoknađivati izgubljenu tečnost adekvatnom hidratacijom - napajanjem čajem tako što se na svakih desetak minuta uzme po jedna kašičica.

Dehidratacija može biti ozbiljna posledica, pre svega kod dece i starijih osoba, pa se zato mora na vreme prevenirati. Najvažnija mera zaštite je rigorozna higijena, naročito pranje ruku, ali i temeljno čišćenje, pa i dezinfekcija svih površina u kući na kojima se rukuje hranom.

Tekst: Lepa&Srećna