Mnogi se obeshrabre kada vide da ne mršave posle određenog vremena, iako su napravili korekcije u ishrani. Lekar opšte prakse Samir Sangvi ukazuje na uobičajene razloge zbog kojih ne gubite težinu i promene u zdravom načinu života koje mogu da podstaknu mršavljenje.

Konzumurate previše kalorija

"Gubitak težine se svodi na kalorije. Važno je da li unosimo manje kalorija nego što trošimo", kaže doktor i dodaje da ukoliko želite da smršate smanjite dnevni unos za 400 kalorija.

 "Preporučeni dnevni unos za prosečnu osobu je 2.000 kalorija za žene i 2.500 kalorija za muškarce. Ako pokušavate da smršate, trebalo bi da težite da smanjite unos kalorija za oko 600 kalorija. To znači 1.400 kalorija za žene i 1.900 za muškarce - iako to zavisi od faktora kao što su vaše godine, visina i nivo aktivnosti", kaže doktor i savetuje da je nabolje da beležite ono što ste uneli u organizam tokom dana.

"Da biste pratili kalorije, možete izmeriti porcije koje jedete, proveriti etikete na namirnicama koje se kupuju u prodavnici i zabeležiti šta jedete u svom dnevniku hrane", tvrdi lekar.

Preskakanje obroka ili 'jo-jo' dijeta

"Iako popularne, jo-jo dijete retko dovode do gubitka težine. U stvari, one će verovatno završiti dugoročnim povećanjem težine", kaže doktor Sami i dodaje da organizam ulazi i režim samoodbrane kada preskačemo obroke.

"Preskakanje obroka dovodi naše telo u režim samoodbrane, što dovodi do usporavanja metabolizma. Kada se na kraju vratite normalnoj ishrani, potrebno je više vremena da sagorete hranu”, tvrdi doktor.

"Takođe, propuštate esencijalne hranljive materije, što može dovesti do toga da osećate manjak energije. Ovo može izazvati žudnju za hranom sa visokim sadržajem masti i šećera. To je 'klizav teren' - čak i ako dijeta funkcioniše privremeno, izuzetno je nezdrava", kaže stručnjak.

Ne pijete dovoljno vode

"Nedovoljan unos tečnosti je loš za zdravlje generalno, ali malo ljudi shvata da to takođe može dovesti do povećanja telesne težine. Hidrtacija povećava našu metaboličku funkciju, energiju i smanjuje glad, tako da postoji jaka veza između pijenja dovoljne količine vode i stvarnog gubitka težine", objašnjava doktor i dodaje:

"Ako smo dehidrirani, u našem mozgu postoji 'kvar' koji može poslati signale gladi, a ne žeđi. To znači da imamo tendenciju da jedemo više kada smo dehidrirani da bismo nadoknadili osećaj žeđi. Pored toga, ako ste dehidrirani, osećaćete se malo energije i umorni, što bi moglo da podstakne grickanje", tvrdi stručnjak.

Čaša vode protiv zgrušavanja krvi
Shutterstock  

Ne spavate dovoljno

"Kvalitetan san je od suštinskog značaja za održavanje fizičkog, emocionalnog i mentalnog zdravlja. Otprilike sedam do devet sati sna po noći smatra se dovoljnom količinom za dobro zdravlje odraslih osoba. Nedostatak sna ima brojne posledice. Jedna od njih je povećanje telesne težine. Kada ne možemo da spavamo, naša tela oslobađaju kortizol – 'hormon stresa 'koji može da podstakne naše telo da skladišti rezerve masti 'za svaki slučaj'",kaže dr Samir i dodaje:

"Ne samo to, kada smo pod stresom ili neispavani, potrebna nam je energija iz hrane kao zamena, pa možemo naći da grickamo i jedemo više. Osim toga, ako ste budni i u kuhinji, postoji velika šansa da grickate", tvrdi on.

Dobijate mišiće

"Ako redovno vežbate i uzimate hranu bogatu proteinima, a izgleda da vaša težina na vagi ne opada, možda zapravo dobijate na težini mišića“, objasnio je dr Samir.

Pet razloga zbog kojih ne možete da smršate
Shutterstock  

"Možda ćete primetiti da vam telo postaje zategnutije i jače. I možda ćete se osećati sigurnije u svoj izgled uprkos onome što piše na vagi. Važna stvar koju treba zapamtiti je da je u redu gubiti težinu sve dok to radite što je moguće zdravije", zaključio je doktor.

 Tekst: Lepa&Srećna