Krvna slika pokazuje stanje organizma - rad bubrega, postojanje upalnih procesa, nivo gvožđa, vitamina, minerala, šećera. Preporučuje se da se analiza krvi radi dva puta godišnje kako bi se utvrdilo opšte zdravlje.  

Analiza krvne slike pokazuje broj ćelija koje imamo u krvi – erirocite ili crvena krvna zrnca, leukocite, odnosno bela krvna zrnca i trombocite - krvne pločice. U okviru rezultata nalazi se i skraćenica RBC koja označava najbrojniju vrstu ćelija u organizmu.

Veza između eritrocita i hemoglobina

Hemoglobin, koji se označava skraćenicom HGB, je jedan od najznačajnijih sastojaka crvenih krvnih zrnaca. Hemoglobin prenosi kiseonik iz pluća u tkiva i ugljen dioksid iz tkiva nazad u pluća. Kad udahnemo, krv u plućima dobija kiseonik a onda ga hemoglobin nosi do svih tkiva i organa.

Veza između eritrocita i hematokrita

Ako su vrednosti hematokrita snižene to ukazuje na manjak crvenih krvnih crnaca ili anemiju usled nedostatka gvožđa. Povišene vrednosti ukazuju na rizik od stvaranja tromba koji može da dovede do srčanog ili moždanog udara.

Koje su normalne vrednosti za RBC?

Normalne vrednosti RBC su - 3,86 x 1012/ l do 5,08 x 1012/l za ženu i od 4,34 x 1012/l do 5,72 x 1012/l za muškarce.

Povišene vrednosti mogu biti uzrokovane stanjima hemokoncentracije organizma, kod policitemija, ali i kod zdravih ljudi.

Do snižene vrednosti broja eritrocita dolazi usledi gubitka velike količine krvi, nedovoljnog stvaranja eritrocita, povećane razgradnje eritrocita, pojačanog menstrualnog krvarenja.

Glavna funkcija gvožđa je da obezbedi pravilno funkcionisanje hemoglobina. Nedostatak gvožđa je poznat kao anemija koju prate simptomi kao što su nizak nivo energije, umor, slaba koncentracija, vrtoglavica i bleda koža. Ishrana je jedan od načina da se podigne nivo gvožđa u organizmu, a koje namirnice treba unositi pogledajte ovde.

Tekst: Lepa&Srećna