Trombociti su ćelije krvi koje potpomažu njenom zgrušavanju i ključni su za prekid krvarenja i zatvaranje rana na krvnim sudovima. Kada je njihov broj manji od uobičajene donje granice, govori se o trombocitopeniji.

Niski trombociti mogu biti posledica promena u koštanoj srži, kao što je leukemija, ali problema sa imunitetom. Takođe, do smanjenja njihovog broja dolazi i zbog uzimanja nekih lekova.

Simptomi niskih trombocita uključuju sledeće pojave:

  • lako nastajanje modrica, često vrlo izraženih
  • površinsko krvarenje koje deluje kao neki jak osip, obično na donjem delu nogu
  • produženo krvarenje pri svakoj posekotini
  • krvarenje iz desni ili nosa
  • krv u stolici ili mokraći
  • jaka menstrualna krvarenja
  • umor
  • uvećana jetra.

Trombociteopeniju imaju osobe kod koji se ustanovi manje od 150 x 10na deveti/l (tojest, 150.000 trombocita u jednom mikrolitru). Blaži oblici prolaze bez lečenja, naročito kod dece.

Pošto telo stalno proizvodi nove ćelije u koštanoj srži, one se obnavljaju na 7 do 10 dana. Kad dođe do njihovog pada, aktiviran je, najverovatnije, jedan od sledeća tri procesa: smanjila se njihova proizvodnja, pojačalo se njihovo propadanje ili trombociti ostaju blokirani u slezini.

Do smanjenog stvaranja trombocita može doći zbog sniženog nivoa vitamina B12 i folata, zbog delovanja nekih lekova ili izvesnih virusnih infekcija (na primer, male boginje, HIV). Kada je trombocitopenija udružena sa smanjenim belim i crvenim krvnim zrncima, moguće je da je uzrok leukemija, aplastična anemija ili mijelodisplastični sindrom.

Veliku potrošnju trombocita može izazvati trudnoća, ali i neke sistemske bolesti kao što su lupus ili reumatoidni artritis. Često se javlja imunološka trombocitopenija (ITP) ili idiopatska trombocitopenijska purpura. To je autoimuni poremećaj u kome antitela obolele osobe, umesto da napadaju viruse ili bakterije, uništavaju sopstvene trombocite. Tada analiza krvne slike pokaže oko 100 x 10na deveti/l.

Treći uzrok trombocitopenije može biti zastoj trombocita u slezini ili jetri. U zavisnosti od uzroka, bira se i metod lečenja. Nekad je dovoljno isključiti lek koji je izaziva, kod nekih pacijenata se preporučuje vađenje slezine, jer to trajno rešava njihov problem.

Ako je potrebno pojačati unos vitamina, imajte na umu da ćete B12 naći u džigerici i jajima, a folate u kikirikiju, pasulju i pomorandžama. Ukoliko je trombocitopenija praćena i manjkom gvožđa, ubacite u ishranu više govedine, sočiva i semena bundeve.

Izvor: Lepa&Srećna