Pored sunca i ishrane, izvor vitamina D su i suplementi, a mnogi su u dilemi da li ih je bolje uzimati ujutru ili uveče. Prema savetima stručnjaka, vitamin D bi trebalo uzimati uz obrok jer je rastvorljiv u masti, što znači da deluje efikasnije kada se uzima sa hranom.

Budući da je doručak, po pravilu, obrok u kojem ima dovoljno zdravih masti, lekari savetuju da je najbolje D vitamin uzimati ujutru.

vitamin d
Instagram / apoteek.ku 

Ukoliko, ipak, želite da vitamin D uzimate u večernjim satima, onda se preporučuje da to bude uz, recimo, malo orašastih plodova.

U zimskim danima, kada manjka sunca, posebno se preporučuje uzimanje vitamina D koji se, osim u vidu suplemenata, može unositi i određenim namirnicama.

Namirnice bogate vitaminom D su uglavnom riba i punomasni mlečni proizvodi, zatim goveđa jetra, sojino mleko, jegulja i riblje ulje. Kako bi se izvukao maksimum iz vitamina D, potrebno je kombinovati ga sa magnezijumom i kalcijumom.

mlada zena kod lekara.jpg
Shutterstock  

Ipak, sa ovim vitaminom ne treba ni preterivati. Lekari tvrde da uzimanje previše vitamina D tokom dužeg vremenskog perioda može prouzrokovati nakupljanje previše kalcijuma u ​​telu, što može oslabiti kosti i oštetiti bubrege i srce.

Tekst: Lepa&Srećna